Przepisy

Masło orzechowe – zalety jedzenia, korzyści, przykładowy przepis z wykorzystaniem masła orzechowego

Masło orzechowe – zalety jedzenia, korzyści, przykładowy przepis z wykorzystaniem masła orzechowego

Masło orzechowe to z pewnością przysmak większości sportowców, dzieci, a w zasadzie chyba wszystkich, którzy tylko lubią orzechy (i nie mają na nie alergii). Poza walorami smakowymi, bo obecnie występują już przeróżne wersje maseł orzechowych – od tych tradycyjnych, aż do takich z dodatkiem kawałków czekolady. Skupimy się jednak na masłach orzechowych 100% – tych najkorzystniejszych dla zdrowia, a na końcu pokażę przepis na przepyszne orzechowe ciastka!

Masło orzechowe – czym jest?

Masło orzechowe to wyrób spożywczy z, jak sama nazwa wskazuje, orzechów. Są one prażone w wysokiej temperaturze i miksowane na kremową masę.

Masło orzechowe – jakie wybrać?

Orzechy, choć bardzo kaloryczne o czym należy pamiętać, są również bardzo smaczne i zdrowe. Kiedy wybieramy masło orzechowe należy pamiętać, aby były to produkty pozbawione dodatku cukru i utwardzonych tłuszczów.

Najlepszym pomysłem jest oczywiście zrobienie domowego masła orzechowego, ale dla tych bardziej zabieganych lub leniwych na rynku jest wiele rodzajów maseł orzechowych 100%, bez żadnych niezdrowych dodatków.

Kiedy zastanawiamy się nad tym, które masło orzechowe wybrać w sklepie, warto pamiętać o tym, że to z migdałów czy nerkowców będzie o wiele zdrowsze niż z orzechów arachidowych.

Masło z migdałów jest pełne wapnia oraz białka, ale też argininy, więc będzie świetne dla sportowców. Masło z nerkowców ma dużo żelaza, więc osoby z anemią mogą spokojnie dodać je do diety. Dodatkowo wpływa korzystnie na paznokcie oraz włosy. Masło z orzechów włoskich jako jedyne masło ma prawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, więc jeśli ktoś jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinien zacząć spożywać więcej orzechów włoskich.

Jak widać wszystko zależy od naszych potrzeb oraz kubków smakowych!

Zalety masła orzechowego

Masło orzechowe jest świetnym źródłem białka, przez co powinno być dodatkiem w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Naturalnie, sportowcy również korzystają na wysokiej zawartości białka. Ponadto, zawiera tłuszcze nienasycone, tak zwane „zdrowe tłuszcze”, które zawierają kwasy omega-3 (usprawnia pracę mózgu, spowalnia proces starzenia się skóry, obniża ciśnienie, a nawet może działać przeciwzapalnie), omega-6 (działa antyoksydacyjnie, a niektóre badania wskazują, że może działać antynowotworowo i antymiażdżycowo) oraz omega-9 (między innymi wspomaga hamowanie rozwoju chorób serca i miażdżycy oraz może zmniejszyć skłonności do zakrzepów).

Orzechy również regulują poziom cukru we krwi, więc mogą zapobiegać cukrzycy. Mimo wysokiej ilości kalorii dostarczają dużo energii. Wpływa na to wysoka zawartość tryptofanu, który wpływa na koncentrację (korzystne w okresie wzmożonej aktywności w pracy czy na uczelni) oraz na pracę mózgu. Jeśli więc jesteś przemęczony warto uzupełnić dietę o orzechy lub masło orzechowe.

Przepis na Peanut Butter Cookies

Jeden z moich ulubionych przepisów: bardzo szybko, prosty i idealny jak chcemy dobić tłuszcze, a znudził nam się olej kokosowy, awokado czy zwykłe orzechy!

Składniki

1 Jajko L

100 g Masła Orzechowego 100%

50 g Mąki Migdałowej

15 g Ksylitolu

Odrobina Cynamonu

Aromat Waniliowy

 

Przygotowanie

  1. Wbij jajko do miski, dodaj masło orzechowe, mąkę migdałową i ksylitol, pomieszaj łyżką, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Dodaj wedle uznania aromat waniliowy oraz cynamon i ponownie wymieszaj.
  3. Uformuj równej wielkości kulki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mi wychodzi 6 sztuk)
  4. Rozgnieć lekko kulki aż uzyskasz płaskie ciasteczka.
  5. Piecz ciasteczka przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe!

Bez Tagów



Aleksandra Wianecka

Aleksandra Wianecka

Autor i ekspert

Aleksandra Wianecka studentka filologii angielskiej i studiów menedżersko-prawnych. Z zamiłowania jest trenerką personlaną. Doświadczenie zdobywała na certyfikowanych kursach u specjalistów z całego kraju. Aktualnie pracuje jako doradca żywieniowy. Pisywała dla portalu https://www.muscle-zone.pl/. Obecnie jednak jej artykuły znlażć możecie na naszym oraz jej osobistym blogu https://sheliftsncooks.blogspot.com/?m=1. Aleksandra uwielbia podróże, kocha góry i ma ślabość do pysznego jedzenia. swoją pasję do jedzenia łącz z byciem fit, towrząc dietetyczne odpowiedni słodyczy i klasycznych przepisow kulinarnych. Więcej o Aleksanrze dowiecie się z jej social media: https://www.instagram.com/she.lifts.and.cooks/


Aleksandra teraz poleca


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ