Przepisy

Wegańskie przepisy Świąteczne

W ten radosny czas, chcemy trafić do każdego, dlatego mamy dla Was przepisy na wegańską świąteczną kolację. Tak fajne, że nawet najbardziej zagorzali mięsożercy zechcą porzucić bożonarodzeniowego karpia czy indyka. Niezależnie od tego czy jesteś wegańskim weteranem czy zdecydowałeś się ugotować coś bezmięsnego po raz pierwszy – zajęliśmy się wszystkim.

Wegańskie kanapki świąteczne

Będziesz potrzebować:
Ciasto francuskie light
Pokrojony pomidor
Ocet balsamiczny

Rozwiń ciasto francuskie i potnij na 2-3 centymetrowe kwadraciki i włóż do ich środka kawałki pokrojonego pomidora. Piecz przez 10-15 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni. Przed podaniem skrop kanapeczki octem balsamicznym. Takie proste i bardzo, bardzo smaczne. Do tego jedna paczka takiego ciasta francuskiego wystarczy, by zadowolić całą Twoją rodzinę.

Główne danie

Pieczony Quorn

Prosty do zrobienia, niskotłuszowy i najbardziej przybliżony do tradycyjnego indyka substytut mięsa. Quorn jest popularnym wyborem wegan na świąteczny posiłek. Jest w stanie zaspokoić potrzeby pięciu gości. Piecz w zwykłej srebrnej folii w 220 C, et voila!

LUB

Pieczona żurawina i orzechy

Jeżeli Quorn niekoniecznie Ci odpowiada albo chcesz zrobić krok w przód w swoim wege życiu, ta receptura jest wypełniona białkiem i pachnie jak wszystkie wspaniałe, świąteczne wspomnienia razem wzięte. Tych smakowitości starczy na osiem osób.

Będziesz potrzebować:
100g komosy ryżowej (quinoa)
1 dużą cebulę
1 posiekany ząbek czosnku
Olejek kokosowy
Odrobinę białego wegańskiego wina
Gęsto posiekanych grzybów
1 litr warzywnego rosołu
200g mieszanki orzechów (migdały i pistacje byłyby naszymi faworytami)
150g świeżej żurawiny
50g świeżych moreli
2 łyżki stołowe brązowego cukru
20 centymetrowa forma do chleba

Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Dodaj trochę grzybów i czosnku. Kiedy zaczną mięknąć dodaj wina. Gotuj na wolnym ogniu przez parę minut i dodaj komosy ryżowej, żeby nasiąknęła wartościami odżywczymi cebuli i wina. Zacznij po chwili powoli dodawać rosół, tak by quinoa mogła się namoczyć. Gdy wszystko będzie już ładnie połączone a komosa wchłonie już całą wilgoć, zdejmij z ognia.
Weź orzechy i grubo je posiekaj (jeżeli masz możliwość skorzystaj z blendera). Przypiekaj je przez parę minut na patelni i odłóż na bok. Połącz żurawinę i morele z cukrem w rondelku i trzymaj na średnim ogniu przez kilka minut.

Wlej żurawinowo-morelowy mix do formy, by stworzyć pierwszą warstwę. Potem dodaj quinoa risotto, a na końcu orzechy (jeżeli będzie ci łatwiej, możesz je rozprowadzić łyżką po risotto). Pokryj formę folią I włóż do piekarnika na 45 minut, następnie zdejmij folię I przez około 15 minut czekaj aż zbrązowieje. Po pieczeniu niech wystygnie 10 minut.

No i część końcowa! Oddziel pieczeń od formy i odwróć ją do gory nogami nakładając ją na talerz. TA DAAAM! Piękna, orzechowa i warstwowa pieczeń!

Wegańskie pieczone ziemniaczki

Podczas gdy zwierzęce tłuszcze są zawsze przedstawiane jako kluczowa część przepisów na pieczone ziemniaczki, olej kokosowy właściwie uczyni tą przystawkę prostszą, lżejszą i bardziej chrupiącą. Ten przepis będzie dobry nawet dla dziesięciu osób, ale nie ukrywajmy, każdy lubi, gdy zostaje coś jeszcze na potem.

Będziesz potrzebować:

1kg mączystych ziemniaczków
Trochę oleju kokosowego
Przyprawy

Rozgrzej piekarnik do 220C. Pokryj naczynie do pieczenia olejem kokosowym i włóż do piekarnika na 10 minut, by go trochę rozgrzać. Obierz ziemniaczki i pokrój je na kawałki (ćwiartki będą najlepsze). Gotuj je przed około 10 minut. Następnie odsącz i potrząsaj nimi w garnku, w którym je gotowałeś – mały trening PLUS pomoże to ziemniaczkom, by stały się chrupkie. Wrzuć je do naczynia przeznaczonego do pieczenia i pomieszaj je by pokryły się olejem. Dodaj przyprawy i piecz przed 45-50 minut aż staną się złociutkie i chrupiące.

Wegański sos

Oczywiście nasze wegańskie święta byłyby NICZYM bez smacznego sosu. Na rynku jest wiele szybkich sosów, ale mamy dla Ciebie przepis jeżeli oczekujesz czegoś bardziej wyjątkowego. Sosu starczy na osiem osób.
Będziesz potrzebować:
4 łyżki stołowe oleju kokosowego
1 małą cebulę
4 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe mąki pszennej
3 łyżki stołowe sosu sojowego light
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
Sól i pieprz

Smaż cebulę i czosnek w oleju kokosowym, potem wymieszaj to z mąką, sosem sojowym i czerwonym octem winnym. Kiedy powstanie z tego pasta, dodaj bulionu warzywnego do czasu aż powstanie gładka konsystencja (czasami może tak się stać już zanim dodasz cały bullion, to może oznaczać, że dodałeś trochę za mało mąki, która zagęszcza i wpływa na smak Twojego sosu).

Wegański deser świąteczny

Żaden świąteczny posiłek nie jest kompletny bez deseru, tak samo jak żadne Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez całego zestawu deserów. Nasze wegańskie lody są tak łatwe, że zapragniesz udawać przed gośćmi, że było odwrotnie i tak smaczne, że będziesz chciał je robić non stop. PLUS zawierają bardzo dużo białka. Deser doskonały! Ten przepis jest na sześć deserów lodowych.

Będziesz potrzebować:
Do wegańskich lodów:
6 dojrzałych bananów
6 łyżek stołowych masła z nerkowców o smaku waniliowym
Pół szklanki migdałowego albo sojowego mleka

Do czekoladowego wypełnienia:
6 łyżeczek stołowych masła orzechowego
½ szklanki serwatki w proszku o smaku czekolady
½ szklanki olejku kokosowego
3 łyżki stołowe czekoladowego syropu bez cukru
MyProtein Kulki orzechowe

Do wegańskiej bitej śmietany:
2 puszki mleka kokosowego

Opcjonalne posypki: płatki kokosowe, suszona żurawina, orzechy, syrop bezcukrowy

Włóż mleko kokosowe na całą noc do lodówki.
Zblenduj masło orzechowe, serwatke, olejek kokosowy i syrop na gładką masę i rozłóż w formie do pieczenia. Jeżeli chcesz, obsyp wierzch jakąś posypką.
Zblenduj dojrzałe banany, masło z  nerkowców i mleko do gładkiej konsystencji. Włóż w pojemniku do zamrażarki na przynajmniej 3 godziny.

Kiedy będziesz gotów zaserwować desery lodowe, schłodzone mleko kokosowe ubij na zwartą i kremową masę.

Wyjmij czekoladę z formy do pieczenia i podziel na kawałki, a orzechowe kulki podziel na pół albo ćwiartki. Każdą gałkę naszych lodów poprzedź czekoladowym wypełnieniem, orzechowymi kulkami i posypkami lup syropem. Uwieńcz deser wielką łyżką wegańskiej bitej śmietany!

 



Myprotein Polska

Myprotein Polska

Autor i ekspert


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ