Zgadza się, dobrze widzisz… dzisiejszy zdrowy deser to białkowe pierniczki! Czy jest coś czego nie możemy zrobić z naszego białka w proszku! Ten przepis jest idealną wysokobiałkowa alternatywą dla tych słodkich imbirowych smakołyków które kochają, abyś mógł cieszyć się świętami. Więc bierz się za pieczenie tych pysznych świątecznych przekąsek!
Składniki
Tu jest wszystko co poterzebujesz, by zrobić te proteinowe pierniczki:
Pierniki:
- 100g mąki kamut
- 3 miarki waniliowego białka serwatkowego impact
- 45g miodu
- 3 łyżki stołowe słodzika
- 1 jajko
- 15g oleju kokosowego
- 30g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
Zdobienia:
½ miarki waniliowej kazeiny micelarnej lub koncentratu białka mlecznego
50g twarogu
Sposób przygotowania
Krok pierwszy
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza .
W misce wymieszaj mąke, białko, słodzik, cynamon i mielony imbir
Dodaj 15g rozpuszczonego oleju kokosowego i 30g oliwy z oliwek by uzyskać jednolitą mieszanke
Krok drugi
Używając miski dodaj olej do suchej mieszanki i wymieszaj najlepiej jak potrafisz lub ugnieć masę za pomocą rąk.
Dodaj i wymieszaj 45g miodu w mikserze
Krok trzeci
Dodaj jedno jajo i cały czas mieszaj w mikserze.
Kiedy jajko zostanie rozmiksowane zacznij ugniatać ciasto i formować kulę w rękach.
Korzystając z wałka do ciasta rozwałkuj ciasto i wytnij kształty swoich pierników.
Krok czwarty
Piecz przez około 5 minut.
Wyjmij z pieca i zostaw do ostygnięcia.
Gdy pierniczki będą stygnąć zmieszaj twaróg z kazeiną i 5 kroplami FavDrops w misce.
Aby stworzyć własny rękaw do zdobień, masę przełóż do torebki śniadaniowej i odetnij jej róg. Kiedy pierniczki ostygną namaluj wybrane wzory!
Z mieszanki można zrobić około 15 pierniczków
Wartości odżywcze pierniczków:
Kalorie: 84 Kcal
Białko: 5.1g
Tłuszcz: 3.7g
Węglowodany: 7.5g
Cukry: 2.7g
… Smacznego!