Odżywianie

Mąka amarantusowa | Zdrowe wypieki | Alternatywa dla zwykłej mąki

Mąka amarantusowa

Trenując systematycznie, nie możesz zapominać w swojej diecie o produktach bogatych w biało. Białko w diecie u osób trenujących służy przede wszystkim do napędzenia procesów anabolicznych, odbudowy i regeneracji mięśni. W sportach, w których priorytetem jest wygląd sylwetki oraz wielkość muskulatury, proteiny są niezastąpione, gdyż dostarczają niezbędnych aminokwasów, budują hormony i enzymy oraz sprzyjają odpowiedniej przemianie materii. Mąka amarantusowa może stanowić źródło białka roślinnego w diecie.

Mąka amarantusowa zawiera dużo aminokwasów egzogennych w tym lizynę, której nie wytwarza nasz organizm. Aby organizm funkcjonował prawidłowo i trening był efektywny nie może ich zabraknąć w naszych posiłkach i suplementacji. Mąka amarantusowa jest również bogatym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu i antyoksydantów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zawiera również skwalen, substancje, która wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa dotlenienie wewnątrzkomórkowe oraz opóźnia procesy starzenia organizmu. Amarantus zawiera znaczne ilości wapnia, magnezu i żelaza (włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo), więc jego spożywanie zaleca się również osobom cierpiącym na anemię, miażdżyce, cukrzycę i osób z chorobami układu nerwowego.

Ziarno amarantusa jest wyjątkowo odżywcze, lekkostrawne i bogate w błonnik. Zawdzięcza to niezwykle dobrej frakcji skrobi, ponieważ jest ona dużo łatwiej strawna od skrobi zawartej w kukurydzy. Wysoka wartość odżywcza i energetyczna sprawia, że dania z zawartością amarantusa sprawdzą się wspaniale jako pełnowartościowy posiłek u osób uprawiających sport. Amarantus w porównaniu z innymi zbożami zawiera dużo więcej błonnika.

Pomysł na słodki przepis z zastosowaniem mąki z amarantusa znajdziesz poniżej.

Gofry z amarantusem

  • 100 g organicznej mąki amarantusowej Myprotein
  • 100 g organicznej mąki gryczanej Myprotein
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • owoce sezonowe

Mieszamy ze sobą suche składniki i dodajemy je do jajka zmiksowanego z mlekiem i olejem. Odstawiamy ciasto na 5 minut, następnie możemy smażyć.

Banalny i szybki przepis. Gofry równie smaczne, jak nie lepsze co gofry na mące pszennej i mleku krowim, a wartości odżywcze znacznie lepsze.



Magdalena Pardela

Magdalena Pardela

Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta

Magdalena Pardela, Fizjoterapeutka i certyfikowany trener Pelvic Floor Safe – PFS® – trening bezpieczny dla kobiet. Dyplomowany Instruktor Rekreacji Ruchowej o specjalności Fitness, Kulturystyka oraz certyfikowany Instruktor Pilates. Właścicielka Ars Athletica - Centrum Treningu i Fizjoterapii w Krakowie (https://web.facebook.com/arsathleticakrakow/) oraz Szkoły Rodzenia Bambi (https://goo.gl/y37HzY) Specjalizuje się fizjoterapii uroginekologicznej, treningach dla kobiet oraz treningach funkcjonalnych, korygujących postawę lub pomagających przywrócić prawidłową motorykę po wszelkich kontuzjach i operacjach. Posiadana wiedza z zakresu anatomii i fizjologii, zdobyta podczas studiów na wydziale Rehabilitacji Ruchowej, sprawia, że szczególną uwagę zwraca na technikę wykonywanych ćwiczeń.W szkole rodzenia zajmuje się fizjoterapią oraz prowadzi liczne wykłady i ćwiczenia dla kobiet w ciąży i połogu. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez liczne praktyki w prywatnych i państwowych placówkach na terenie całej Polski. Aktualnie ciągle się rozwija i czynnie bierze udział w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach. Na co dzień pasjonatka zdrowego żywienia, kalisteniki, baletu oraz acroyogi. Więcej na temat Magadaleny możecie dowiedzieć się z jej social media: https://www.instagram.com/trenerka_pardelka/


Magdalena teraz poleca


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ