Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Czy ryż wymaga mycia przed gotowaniem?

Czy ryż wymaga mycia przed gotowaniem?
Myprotein Polska
Autor i ekspert6 miesiąc Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska

Ryż to podstawa wielu posiłków. Zapomniany bohater, niedoceniany na talerzach jako łatwy do przyrządzenia węglowodanowy dodatek do źródła białka i odrobiny warzyw. Nie jest gwiazdą dania, ale Twój poziom energii z pewnością by za nim tęsknił, nawet jeśli kubki smakowe nie byłyby nie poczułyby różnicy.

Chociaż ryż nie wnosi całego smaku na imprezę, zawsze wiadomo, kiedy nie został ugotowany zgodnie z osobistymi preferencjami.

Diabelnie łatwo jest go niedogotować lub przegotować, nie zwracając uwagi na gotującą się wodę, co z kolei powoduje albo niechcianą chrupkość, albo zamienienie się w papkę. Rozwiązaniem tego problemu jest po prostu większe skupienie uwagi.

Jest pewien etap, który dzieli gospodarstwa domowe na całym świecie. Ok, może nie jest to aż tak głębokie, ale powiedz mi, czy myjesz ryż przed gotowaniem? I czy ryż wymaga mycia przed gotowaniem?

ryż w misce

Czy ryż wymaga mycia przed gotowaniem?

Czy można umyć ryż przed gotowaniem? Oczywiście, że można, ale nie wszystkie rzeczy, które można zrobić, są konieczne. I ostatecznie tak właśnie wygląda sytuacja z ryżem.

Po pierwsze, należy zdecydowanie zaprzeczyć poglądowi, że ryż wymaga mycia ze względów higienicznych. Jeśli na ziarnach znajdują się jakiekolwiek bakterie, zostaną one zniszczone przez wrzącą wodę, w której je gotujesz, a nie przez zimne lub letnie płukanie.

Dorastając, zawsze kazano mi myć ryż, aby po ugotowaniu nie był zbyt lepki. Wkładałem go do miski lub patelni, przepuszczałem przez niego trochę wody, mieszałem, czekałem, aż woda stanie się mętna, odcedzałem i może powtarzałem raz lub dwa razy po drodze.

Nie jestem sam. Wariacje na temat tego procesu istnieją na całym świecie i w wielu kulturach.

Opinia szefów kuchni, zarówno profesjonalnych, jak i amatorów, jest taka, że mycie ryżu przed gotowaniem usuwa skrobię, a konkretnie amylozę. Amyloza jest wolną skrobią i to ona sprawia, że woda używana do mycia ryżu staje się mętna.

Istnieje badanie, które należy wziąć pod uwagę w tej debacie i chociaż zawsze powinniśmy być ostrożni w stosunku do pojedynczych badań, to jedno z nich potępia przekonanie, że mycie wpływa na produkt końcowy.

Co daje mycie ryżu przed gotowaniem?

Niezamierzoną konsekwencją mycia ryżu, według źródła cytowanego w badaniu, jest usunięcie mikroelementów, takich jak witaminy z grupy B, żelaza i cynku.

Abstrakt do badania podsumowuje sprawę zgrabnie:

"Mycie ryżu przed gotowaniem jest powszechne w celu usunięcia kurzu i wszelkich pozostałych otrębów powstałych w procesie mielenia. W niniejszym badaniu zbadano wpływ procedury płukania na właściwości teksturalne ugotowanego ryżu oraz jej związek z wymywaniem skrobi i strukturą molekularną wymytej skrobi.

Analiza statystyczna wykazała, że procedura płukania nie wpływa znacząco ani na twardość, ani na kleistość ugotowanego ryżu, ale interakcja między odmianą ryżu i czasem płukania na kleistość jest znacząca.

Składniki wypłukanych materiałów, rozkład długości łańcucha (CLD) i wielkość cząsteczkowa wypłukanej skrobi znacznie różnią się od materiałów powierzchniowych, ale nie różnią się znacznie między ryżami o różnych czasach płukania, co pomaga wyjaśnić molekularny mechanizm tych wyników.

Wskazuje to po raz pierwszy, że przylegające materiały na powierzchni surowych ziaren ryżu nie przyczyniają się do tekstury ugotowanego ryżu".

Wszystkie te minuty stracone na mycie ryżu, nigdy ich nie odzyskam, a według tych facetów to wszystko na nic. No cóż.

Tak więc, jeśli naprawdę chcesz wpłynąć na teksturę ryżu, przynajmniej według tego badania, bardziej prawdopodobne jest, że wpłynie na to wybór ryżu. Wybierz jaśminowy, jeśli chcesz czegoś lepkiego, basmati, aby uzyskać coś, co oddziela się nieco lepiej, brązowy, aby uzyskać ryż o wyższej zawartości błonnika.

Podsumowanie

Według badań z 2019 r. mycie surowego ryżu nie ma wpływu na teksturę ugotowanego produktu końcowego. Mycie ryżu może jednak usunąć mikroelementy i obniżyć jakość odżywczą posiłku. Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać posiłek, pamiętaj o tym. Możesz zaoszczędzić cenne minuty i potencjalnie wodę.

Trening

Jak przebiec szybciej 5 km?

Bieg na 5 km jest jednym z najpopularniejszych biegów nie bez powodu. Niezbyt długi, niezbyt krótki, stanowi wyzwanie dla biegaczy na każdym poziomie.

6 miesiąc AgoPrzez Jennifer Blow

 

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein