MasÅ‚o orzechowe – które najzdrowsze?
Jeszcze kilka lat temu wybierając się do sklepu spożywczego po masło orzechowe, były
do wyboru może dwa: kremowe i crunchy – z kawaÅ‚kami orzechów. Dzisiaj mamy do
wyboru masła z przeróżną zawartością procentową orzechów, w składzie mamy
praktycznie wszystkie odmiany orzechów, od tych najmniej zdrowych ziemnych, przez
migdały, aż po nerkowce czy pistacje. Które powinniśmy wybrać idąc na zakupy aby
wykorzystać zdrowotne właściwości tej popularnej przekąski?
Historia masła orzechowego
MasÅ‚o orzechowe, to z orzechów ziemnych – inaczej zwanych arachidowymi – zostaÅ‚o
wymyślone przez lekarza Johna Kellogga, oczywiście w Stanach Zjednoczonych gdzie
ten przysmak podbił serca dzieci i dorosłych. Co ciekawe, masło orzechowe zostało
wynalezione przez niego już w XIX wieku!

Co jest istotne przy zakupie masła orzechowego?
Stojąc w sklepie przed półką mamy obecnie naprawdę duży wybór, nawet mieszane
masła orzechowe z czekoladą lub kawałkami czekolady sprawia, że nie wiemy już co
powinniśmy wziąć, żeby cieszyć się jakimikolwiek wartościami odżywczymi i
prozdrowotnymi orzechów. Na co więc zwrócić uwagę?
1. Zawartość procentowa orzechów w maÅ›le – MasÅ‚o powinno mieć przynajmniej
90% orzechów, te, które mają mniej, na przykład 60% będą miały mnóstwo
niepotrzebnych dodatków, cukru, soli, oleju palmowego i innych zbędnych produktów,
które pozbawiają produkt wartości. Najlepiej oczywiście wybierać masła orzechowe
100% – wiemy wtedy, że spokojnie możemy włączyć takÄ… przekÄ…skÄ™ do naszego
jadłospisu nie martwiąc się o zdrowie.
2. Olej palmowy – o tym, że nie jest zdrowy to wiadomo nie od dziÅ›, po co w masÅ‚ach
orzechowych? To jest zagadka. Unikać go w składzie!
3. Liczba skÅ‚adników – najlepiej, żeby masÅ‚o orzechowe, które planujecie zakupić miaÅ‚o
1 lub 2 składniki
4. Prażone czy surowe – masÅ‚o surowe jest o wiele lepsze, ponieważ nie zostaÅ‚o
poddane procesom termicznym, a więc, co za tym idzie, nie tracą wartości
odżywczych
5. Cukier – cukru w ogóle nie powinno być na liÅ›cie skÅ‚adników!
6. Rozwarstwianie – masÅ‚o orzechowe 100% zawsze bÄ™dzie rozwarstwiać siÄ™ w
opakowaniu i jest to jak najbardziej naturalny proces. Jeśli masa jest jednolita, wręcz
idealna od razu do zjedzenia znaczy to, że mamy jakieś dodatki!

Jakie orzechy najzdrowsze?
Masło orzechowe możemy również zrobić samemu w domu, na pewno zaoszczędzając
przy tym dużo pieniędzy, bo tak jak same orzechy są drogie, tak masła 100% są jeszcze
droższe. Możemy natomiast wybrać z jakich orzechów będziemy robić dane masło. Które
więc są najbardziej wartościowe?
Każde orzechy mają inne właściwości:
1. Orzechy nerkowca – jeÅ›li zależy nam na wiÄ™kszej zawartoÅ›ci żelaza, na przykÅ‚ad
cierpimy na anemię, lub mamy problemy z włosami czy paznokciami, warto włączyć
do diety masło z nerkowców.
2. MigdaÅ‚y – majÄ… dużo wapnia, biaÅ‚ka oraz argininy, także dla sportowców sprawdzÄ… siÄ™
doskonale.
3. Orzechy wÅ‚oskie – majÄ… idealny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, co
szczególnie ważne jest dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej.
4. Pistacje – jako jedyne orzechy zawierajÄ… karotenoidy, które wspomagajÄ… pracÄ™ oczu.
Mają także najwięcej potasu, co pozytywnie wpływa na nadciśnienie.
5. Orzechy arachidowe – inaczej orzechy ziemne, majÄ… bardzo dużą zawartość biaÅ‚ka,
co wykorzystują często osoby uprawiające sporty sylwetkowe. Co więcej, mają też
bardzo wysoką zazwartość niacyny i błonnika.
6. Orzechy laskowe – ObniżajÄ… zawartość zÅ‚ego cholesterolu i sÄ… pomocne przy
profilaktyce miażdżycy. Mają także dużą zawartość witaminy E i kwasu foliowego,
więc będą dobre dla kobiet w ciąży.
7. Orzechy brazylijskie – Bogate w selen (dobre wiÄ™c dla mężczyzn, gdyż pierwiastek
ten jest ważny przy produkcji nasienia) oraz ma właściwości antyoksydacyjne.