Organiczna MÄ…ka Frikeh – Czym jest, jak jÄ… wykorzystać
Organiczna mąka frikeh, inaczej też nazywana mąką freekeh, to bardzo popularny dodatek do dań. Szczególnie znany w krajach arabskich i Środkowo-Wschodniej oraz Północnej Afryce. Czym jednak jest freekah i jak można wykorzystywać te ziarna oraz mąkę z nich w kuchni?
Czym jest frikeh?
Frikeh, inaczej freekeh, freekah lub również farik, to rodzaj grubej kaszy, która pozyskiwana jest z prażonych, zielonych niedojrzaÅ‚ych ziaren pszenicy. Zebrane ziarna sÄ… w pierwszej kolejnoÅ›ci palone, a później suszone na sÅ‚oÅ„cu. Nasiona gotowe do spożycia mogÄ… być poÅ‚amane na mniejsze kawaÅ‚ki, wyglÄ…dem przypominajÄ… zielony burgul. Kasza frikeh, jest bogata w różne substancje odżywcze, co czyni ja perfekcyjnym źródÅ‚em wÄ™glowodanów oraz biaÅ‚ka, ale nie tylko! Frikeh jest peÅ‚na witaminy E, witamin z grupy B oraz rożnych skÅ‚adników mineralnych, ma w sobie miÄ™dzy innymi: żelazo, wapÅ„, potas, magnez czy cynk. Badania także wskazujÄ…, że sprawdzi siÄ™ przy problemach z jelitami, usprawnia bowiem ich pracÄ™. Frikeh ma niski indeks glikemiczny, co czyni jÄ… przyjaznÄ… dla diabetyków – zielone ziarno pszenicy nie bÄ™dzie podnosiÅ‚o poziomu cukru we krwi, ale też daje uczucie sytoÅ›ci na dÅ‚użej, wiÄ™c sprawdzi siÄ™ Å›wietnie u ludzi zmagajÄ…cych siÄ™ z otyÅ‚oÅ›ciÄ….
Frikeh zawiera w sobie trzy razy wiÄ™cej biaÅ‚ka i trzy razy wiÄ™cej bÅ‚onnika niż brÄ…zowy ryż, maÅ‚e iloÅ›ci tÅ‚uszczu i wywoÅ‚uje o wiele mniejszy wzrost stężenia cukru we krwi niż na przykÅ‚ad biaÅ‚e pieczywo czy nawet ziemniaki, co sprawia, że dodatek tych ziaren w jakiejkolwiek postaci bÄ™dzie wspaniaÅ‚ym pomysÅ‚em dla odchudzajÄ…cych siÄ™ ludzi oraz sportowców. Dla tych drugich w szczególnoÅ›ci, gdyż frikeh zawiera ok. 2,27 g kwasu glutaminowego, który wpÅ‚ywa na zwiÄ™kszenie wytrzymaÅ‚oÅ›ci oraz siÅ‚y mięśni. Frikeh pobudza neuroprzekaźniki w oÅ›rodkowym ukÅ‚adzie nerwowym, dziaÅ‚a jak probiotyk wspierajÄ…c dziaÅ‚anie ukÅ‚adu immunologicznego i zmniejsza zmÄ™czenie – jeÅ›li jesteÅ› osobÄ… aktywnÄ…, warto włączyć frikeh w jakiejkolwiek postaci do codziennej diety, a na pewno szybko zobaczysz poprawÄ™.
Istnieje legenda, według której frikeh powstała przez przypadek. Podobno, już około 2000 lat temu, na jedną z wiosek arabskich napadli źli ludzie, którzy podpalili pola niedojrzałej pszenicy. Kiedy mieszkańcy wioski byli przekonani, że czeka ich przez jakiś czas głód, niektórzy zdecydowali się zebrać ziarna pomimo incydentu i je ugotować. Okazało się, że smakowały świetnie!
Jak wykorzystać frikeh?
W krajach arabskich, frikeh jest niezwykle popularne, ponieważ regionalne arabskie dania przygotowywane są bardzo często właśnie z jej użyciem. Używana jest zamiennie z kaszą czy brązowym ryżem, ale nie tylko. Frikeh ma delikatny, lekko orzechowy smak i bardzo ładnie pachnie, więc zachwyci też smakoszy, nie tylko osoby dbające o linię oraz swoje zdrowie. Frikeh po pokruszeniu może być też użyte jako dodatek do domowego chleba. Przed użyciem należy je przepłukać ciepłą wodą.
Ugotowany frikeh smakuje doskonale sam, nawet bez jakichkolwiek dodatków, jednak sprawdzi się świetnie z daniami mięsnymi, rybnymi czy wegetariańskimi jako zamiennik makaronu, ryży, ziemniaków i kasz. Nie tylko w tej formie jednak będzie dobrym dodatkiem! Frikeh dodaje się także do zup, farszu i sałatek.
Mąka z frikeh z kolei będzie idealnym zamiennikiem dla zwykłej białej lub razowej mąki do gotowania lub pieczenia. Można wykorzystywać ją w wielu daniach co czyni ją tak uniwersalną i wspaniałą!