Jak dobrze wiadomo, białko jest absolutnie niezbędne do osiągnięcia sukcesu na drodze do swojego celu treningowego. Jest ono budulcem mięśni, a także kluczem do prawidłowej regeneracji po treningu. Stosując szejki białkowe lub inne suplementy, powinieneś upewnić się, że spożywasz wystarczającą ilość białka. I chociaż możesz nie myśleć o tym jako o podstawowym źródle białka, w rzeczywistości spożywanie wątróbki niesie za sobą wiele korzyści. Czy zatem wątróbka może być Twoim nowym źródłem białka?
Oto pięć zatwierdzonych przez dietetyków korzyści z jedzenia wątróbki.
Korzyści ze spożywania wątróbki
1. Wątróbka jest źródłem białka o wysokiej jakości
Oczywiście nie byłaby Twoim nowym ulubionym źródłem białka, gdyby nie była w nie bogata. 100g wątróbki drobiowej ma około 172 kalorii, z czego 100 pochodzi z białka. Oznacza to, że ma mniej kalorii niż 100 g piersi z kurczaka, ale wciąż zawiera więcej białka – to oczywiste.
2. Wątróbka jest bogata w żelazo
W szczególności wątróbka drobiowa jest pełna żelaza. Żelazo znajdujące się w wątróbce jest łatwo trawione przez organizm. Żelazo pomaga organizmowi w wytwarzaniu czerwonych krwinek i utrzymuje ich zdrowy poziom we krwi. Zwiększone spożycie żelaza może również pomóc zwalczyć zmęczenie. Więc będziesz miał więcej energii, aby pobić swoje osobiste rekordy.
Ale to nie wszystko, ponieważ żelazo pomaga organizmowi w metabolizmie białek. Więc wątróbka nie tylko dostarcza Ci białko, ale również pomaga Ci je wykorzystać.
Czy ostatnio czułeś się wyczerpany? Ledwo wspinasz się po schodach i masz zadyszkę, mimo wysokiej sprawności fizycznej? Może Ci brakować żelaza – zwłaszcza jeśli jesteś kobietą. Skonsultuj się z lekarzem, sprawdź poziom żelaza i dodaj trochę wątróbki do swoich posiłków – nie codziennie,
3. Wątróbka jest pełna witamin z grupy B
Wątróbka jest bogata w foliany, rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Dorośli powinni spożywać około 1.5 mcg witaminy B12 dziennie – więc idź do supermarketu i zobacz co jest w ofercie.
To sprawia, że wątróbka jest jeszcze bardziej wartościowa jako źródło energii. Ponadto pomaga w utrzymaniu i naprawie komórek. Jedną z kluczowych obecnych witamin jest witamina B12, której organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musi być spożywana.
4. Wątróbka zawiera witaminę A
Wątróbka jest również bardzo bogata w witaminę A, tak dużo, że kobietom w ciąży odradza się jej spożywanie. Jednak dla osób niebędących w ciąży jest to świetna wiadomość, szczególnie dla naszej skóry i wzroku.
5. Wątróbka jest ekonomiczna
Za kilogram wątróbki drobiowej w standardowym supermarkecie zapłacisz niecałe 7 złotych, a za wołowej niecałe 9 złotych. Możną ją również nabyć zamrożoną, za jeszcze niższa cenę – idealnie na niedzielne przygotowywanie posiłów. To sprawia, że jest znacznie tańszą opcją od “zwykłych” źródeł mięsa.
Przeczytaj więcej o zaletach witamin z grupy B… Mówiąc o witaminie B nie da się powiedzieć tylko i wyłącznie o jednej z nich. Ponieważ witaminy z grupy B stanowią całą rodzinę związków, które mają olbrzymi wpływ na nasz organizm. Dlatego w tym artykule powiemy po krotce i kilku z nich. Postaram się przybliżyć właściwości witaminy B3, B6 oraz B12
Witamina B - Co wyróżnia witaminy z tej grupy?
Mity o wątróbce
Wątróbka jest bogata w toksyny
Główną funkcją wątroby jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Jednak wbrew pozorom, nie oznacza to, że spożywanie wątróbki oznacza spożywanie toksyn, które zostały całkowicie wydalone z organizmu. Zadaniem wątroby jest pozbycie się toksyn, a nie ich odkładanie.
Wątróbka jest ciężka do przyrządzenia
Wątróbka była kiedyś bardzo popularnym źródłem mięsa i jej gotowanie nie wymaga dużej finezji. Możesz smażyć ją na patelni tak, jak pierś z kurczaka, a to czy jest gotowa poznasz po zmieniającym się kolorze.
Proste dodatki jak cebula i pomidorki koktajlowe sprawią, że przygotujesz smaczny posiłek. Możesz również dodać ją do ciast, gulaszu i innych przepisów, które zyskają na bogatym mięsnym smaku.
Podsumowanie
Kiedy szukasz białka z dodatkowymi wartościami odżywczymi, wątróbka jest dobrym pożywieniem, które warto uwzględnić w swojej diecie. Korzyści ze spożywania wątróbki raz lub dwa razy w tygodniu mogą obejmować zwiększony poziom energii z żelaza i witaminy B12 oraz wszystkie korzyści płynące z witaminy A. Dostępne po rozsądnych kosztach korzyści ze spożywania wątróbki sprawiają, że warto ją dodać do swojego planu żywieniowego.