Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Soja – Czy dla każdego? | Zalety, wady, pochodzenie

Soja – Czy dla każdego? | Zalety, wady, pochodzenie
Aleksandra Wianecka
Autor i ekspert6 lat Ago
Wyświetl profil Aleksandra Wianecka

Soja - Czy dla każdego?

Osoby chcące przejść na dietę wegetariańską lub wegańską mają często problem z zamienieniem białka zwierzęcego na równie wartościowe odżywczo roślinne. Jest jednak jedna roślina, która dość skutecznie może z tym problemem pomóc - jest to nazywana “królową wszystkich roślin” soja.

Pochodzenie Soi

Soja znana jest aż od 4 tysięcy lat w Chinach, jednak Europejczycy poznali soję dopiero w XVI wieku. Paradoksalnie, obecnie połowa wszystkich upraw świata, odbywa się w Stanach Zjednoczonych oraz Brazylii.

Czym jest soja?

Soja to roślina z rodziny bobowatych, najczęściej wykorzystywana jest soja warzywna. Jest ona bardzo wymagająca jeżeli chodzi o uprawę, gdyż potrzebuje dobrych i żyznych gleb oraz bardzo dużego nasłonecznienia. Jest świetnym źródłem białka, które jest weganom oraz wegetarianom bardzo potrzebne przy braku mięs lub ryb. W 100 gramach soi jest 385 kcal, a 50 gramów soi zastępuje 1,5 szklanki mleka krowiego lub 150 gramów mięsa wołowego.

Właściwości i korzyści soi

Soja jednak nie słynie tylko z wysokiej zawartości białka. Zawiera również witaminę E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, np. Wapń, żelazo, potas czy magnez.

Ponadto, ma w sobie dużo biotyny, więc pozytywnie wpływa na skórę oraz dużą zawartość błonnika. Kolejnym ważnym składnikiem są lipidy i fitoestrogeny, które w budowie i funkcji podobne są do naturalnych estrogenów. Soja jest dzięki temu świetnym elementem lecznictwa, nie wykorzystuje się jej tylko w kuchni ale również jako naturalny lek.

Inne korzyści wynikające ze spożywania soi to:

  • Świetny sposób dla osób z wysokim cholesterolem i mających choroby związane z układem krążenia, soja bowiem jest naturalnym lekarstwem, które obniża cholesterol. Co więcej, obniża jedynie ten zły, zostawiając dobry na swoim poziomie.
  • Badania wykazały zależność pomiędzy spożywaniem soi a zmniejszoną zachorowalnością na nowotwory
  • Soja może łagodzić objawy menopauzy dzięki fitoestrogenom. Łagodzi uderzenia gorąca i zawroty głowy
  • Może również zapobiegać chorobom serca oraz chorej wątrobie
  • Dieta bogata w soję i przetwory z soi może wspomagać redukcję osteoporozy, ponieważ zwiększa gęstość mineralną kości

Soja nie dla każdego

Jak to zwykle bywa, rośliny “cud” o wielu właściwościach leczniczych i prozdrowotnych mają także swoje wady i nie są dla każdego. Soja według niektórych badań obniża płodność wśród mężczyzn - badania wykazały, że mężczyźni mający dietę bogatą w soję produkują mniej plemników niż ci, którzy nie jedzą jej wcale. Inne badania natomiast wykazały, że małe ilości nawet do około 50-100 gramów dziennie nie powinny zmniejszyć

płodności. Zdania jednak są podzielone i jedyne w czym się zgadzają to, że mężczyźni nie powinni spożywać jej w nadmiernej ilości. Soja ma także pewne substancje antyodżywcze:

  • Oligosacharydy, które fermentują i powodują wzdęcia
  • Reakcje alergiczne - szczególnie wśród dzieci - występują dość często nawet w małych ilościach (szacuje się, że około 30% dzieci jest uczulonych na soję)
  • Lecytyna sojowa - również wpływa na alergie
  • Tioglikozydy to negatywnie wpływające związki chemiczne na tarczycę. Często spożywanie soi może spowodować pojawienie się objawów niedoczynności tarczycy i powstania wola tarczycy

Produkty z soi najczęściej wykorzystywane w kuchni

  • Olej sojowy
  • Tofu
  • Kiełki soi
  • Tempeh
  • Sos sojowy
  • Mąka sojowa
  • Mleko sojowe
  • Pasta miso
Aleksandra Wianecka
Autor i ekspert
Wyświetl profil Aleksandra Wianecka
Aleksandra Wianecka studentka filologii angielskiej i studiów menedżersko-prawnych. Z zamiłowania jest trenerką personlaną. Doświadczenie zdobywała na certyfikowanych kursach u specjalistów z całego kraju. Aktualnie pracuje jako doradca żywieniowy. Pisywała dla portalu https://www.muscle-zone.pl/. Obecnie jednak jej artykuły znlażć możecie na naszym oraz jej osobistym blogu https://sheliftsncooks.blogspot.com/?m=1. Aleksandra uwielbia podróże, kocha góry i ma ślabość do pysznego jedzenia. swoją pasję do jedzenia łącz z byciem fit, towrząc dietetyczne odpowiedni słodyczy i klasycznych przepisow kulinarnych. Więcej o Aleksanrze dowiecie się z jej social media: https://www.instagram.com/she.lifts.and.cooks/
myprotein