Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Przepis na szaszłyk z krewetek w sosie Satay

Przepis na szaszłyk z krewetek w sosie Satay
Myprotein Polska
Autor i ekspert8 lat Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska

Nasz przepis na szaszłyk z krewetek sosie Satay bardzo dobrze sprawdzi się u osób, które są na diecie i monitorują codziennie spożycie kalorii. Sos Satay może być również użyty razem z kurczakiem, produktami sojowymi takimi jak tofu oraz z warzywami - wystarczy dodać łyżeczkę sosu na 300g mięsa lub warzyw. Przygotowanie krewetek w sosie zajmie Ci maksymalnie 10 minut.

Po przygotowaniu sosu umieść go w pojemniku i dobrze zakryj, sos możesz przechowywać w lodówce aż do trzech tygodni!

 

 

 

Makro (w jednej porcji):
krewetki

  • Kalorie: 111
  • Białko: 11g
  • Tłuszcz: 6g
  • Węglowodany: 4g
  • Cukier: 2g

 

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 łyżki masła orzechowego Myprotein (Crunchy doda lepszej konsystencji)
  • 100g gotowanych krewetek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżki soli (można pominąć)

Sposób Przygotowania:

  1. Dodaj do miski masło orzechowe, konentrat pomidorowy. czosnek w proszku (i sól, jeśli preferujesz) - dokładnie wymieszaj. Jeżeli konsystencja jest zbyt ciężka, dodaj trochę wody.
  2. Nabij krewetki na szpady do szaszłyków - i umieść na grilu na 3 lub 4 minuty (alternatywnie włóśż do piekarnika aby lekko je przygrzać)
  3. Podaj z sałatką i gotowe!

 

Smacznego!

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein