0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Odżywianie

Bułeczki cynamonowe bez laktozy | Przepis na Cynamonki

Te olbrzymie bezmleczne bułeczki cynamonowe to świetny przysmak, który wkomponuje się w Twoją dietę. Nie zawierają rafinowanego cukru, są bogate w białko i całkowicie nie zawierają produktów mlecznych oraz są odpowiednie dla wegan.

Składniki:

Ciasto:

  • 185ml mleka migdałowego
  • 7g aktywne suche drożdże
  • 2 łyżki syropu bez cukru o smaku Klonu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka 100% Oleju kokosowego (stopionego)
  • 90g Czekoladowej wegańskiej białkowej mieszanki
  • 180g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Nadzienie:

  • 70g orzechów pekan
  • 2 średnio dojrzałe banany
  • 6 dojrzałych daktyli (bez pestek)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Topiony ser bez nabiału

  • 1-2 łyżek mleka migdałowego
  • 100g wegański ser śmietankowy

Metoda:

Aby zrobić ciasto:

  1. Po pierwsze, zrób ciasto. Rozgrzej mleko migdałowe, aż będzie ciepłe. Po rozgrzaniu dodaj do małej miski z drożdżami i syropu bez cukru o smaku klonu i odłóż na bok na około 5 minut.
  2. Następnie dodaj jajko lniane, dodając 3 łyżki wody do 1 łyżki siemia lnianego i pozwól im moczyć się przez kilka minut. To sklei twoje ciasto na cynamonowe bułki.
  3. Wsyp mąkę, wegańskie białko, cynamon i stopiony olej do dużej miski i wymieszaj, stopniowo dodając drożdże. Wylej mieszankę na blat posypany mąką  i ugniataj przez 20 sekund. Włóż z powrotem do miski i nakryj ręcznikiem. Połóż w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
  4. Zrób nadzienie. Mieszaj orzechy, banany i daktyle razem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  5. Gdy ciasto urośnie, podgrzej piekarnik do 180 ° C. Dodaj trochę mąki na dużą powierzchnię i rozwałkuj ciasto na duży prostokąt – około 8 „x 15”.
  6. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście, a następnie rozwałkuj ciasto z najkrótszej krawędzi w kształt wałka. Pokrój w 8-10 plasterków. Włóż bułki do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia o wymiarach 8 „x 8”, a następnie przykryj je ręcznikiem i pozwól im odpocząć przez kolejne 20 minut.
  7. Piecz przez 25-30 minut do złotego koloru, a następnie po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, zanim zrobisz polewę.
  8. Aby zrobić polewę, wymieszaj wegański ser śmietankowy i mleko migdałowe. Dodaj trochę cukru bez syropu, jeśli wolisz słodki. Polej z wierzchu swoje gigantyczne cynamonowe bułeczki i jedź.

Informacje odżywcze na bułeczkę cynamonową:

Kalorie: 270

Białko: 13g

Węglowodany: 30g

Tłuszcz: 11g



Jennifer Blow

Jennifer Blow

Autor i ekspert

Jennifer Blow is our editor and UKVRN Registered Associate Nutritionist – the UK’s register of competent and qualified nutrition professionals. She has a Bachelor of Science in Nutritional Science and a Master of Science by Research in Nutrition, and now specialises in the use of sports supplements for health and fitness, underpinned by evidence-based research. Jennifer has been quoted or mentioned as a nutritionist in major online publications including Vogue, Elle, and Grazia, for her expertise in nutritional science for exercise and healthy living. Her experience spans from working with the NHS on dietary intervention trials, to specific scientific research into omega-3 fatty acid supplementation and also the effect of fast foods on health, which she has presented at the annual Nutrition Society Conference. Jennifer is involved in many continuing professional development events to ensure her practise remains at the highest level. Find out more about Jennifer’s experience here: https://uk.linkedin.com/in/jennifer-blow. In her spare time, Jennifer loves hill walking and cycling, and in her posts you’ll see that she loves proving healthy eating doesn’t mean a lifetime of hunger.


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ