Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Szakszuka z batatami | Pomysł na szybki obiad

Szakszuka z batatami | Pomysł na szybki obiad
Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk5 lat Ago
Wyświetl profil Jennifer Blow

Przepis na Szakszukę z Batatami, to Idealny Szybki Obiad lub Przepyszne Śniadanie Budujące Mięśnie!

Chcesz wiedzieć co nowego możesz zrobić z batatów? Uważamy, że pokochasz ten nietypowy chudy omlet z zapiekanmi batatatami podczas następnego posiłku! Zrób większą parcję, aby cieszyć się zdrowymi daniami przez kilka dni.
Skromny batat stał się podstawowym składnikiem posiłków dla miłośników sportu - dzięki wysokiej zawartości błonnika, węglowodanów skrobiowych i witaminy A. Zwykle podawany i jedzony ze zwykłą piersią z kurczaka i stertą zieleniny, ten przepyszny przepis na nowo ożywi wizerunek batatów. Dodając chorizo, jajka i ciecierzycę, nie tylko nadasz smaku temu daniu, ale również co najważniejsze zwiększysz zawartość białka – niezbędnego składnika diety, który nagradza całą ciężka pracę włożoną w treningi. Białko to nie wszystko co ma do zaoferowania to bombowe danie… Chorizo ma złą reputację ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, ale czy wiesz, że ta pikantna kiełbasa jest pełna witamin i minerałów, które pomagają w budowie masy mięśniowej i odchudzaniu? Chorizo jest w rzeczywistości bogatym źródłem witaminy B12 (niezbędnej do metabolizmu kwasów tłuszczowych i aminokwasów), selenu (pomaga w wytwarzaniu hormonów tarczycy), oraz tiaminy (niezbędnej do metabolizmu węglowodanów).I nie zapominaj o potężnej ciecierzycy. Ta roślina strączkowa jest bogata w składniki odżywcze, błonnik i węglowodany skrobiowe dla powolnego uwalniania energii - doskonałe, aby zapewnić Ci energię przez cały dzień.

Wypróbujinne przepyszne przepisy dietetyczne.

Szakszuka z Batatów

Porcje: 4

Składniki

  • 500g batatów
  • 1 łyżka Oleju kokosowego
  • ½ czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
  • 200g ciecierzycy w puszce (odsączona)
  • 150g chorizo lub pancetta (posiekane na 1cm kostki)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 średnie jajka z wolnego wybiegu
  • Garść marynowanych i pokrojonych w plasterki jalapeños

Sposób przygotowania

  1. Obierz i pokrój bataty w 2cm kostkę. Umieśc kostki na patelni, a następnie zalej wodą i zagotuj. Po ugotowaniu odcedź i pozwól, aby para się ulotniła przez 2-3 minuty.
  2. W trakcie oczekiwania rozgrzej olej kokosowy na patelni na średnim ogniu. Po rozpuszczeniu, dodaj posiekaną cebulę i chorizo/pancetta i smaż przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie na średnim ogniu dodaj bataty, ciecierzycę, jalapenos, sól morską i czarny pieprz. Zmniejsz trochę ogień i smaż przez 8-10 minut bez mieszania, aż spód stanie się chrupiący.
  4. Kiedy dół stanie się chrupiący, zrób 4 małe dołki i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię pokrywką i smaż przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostało płynne (Możesz smażyć dłużej, jeżeli chcesz, aby żółtka były ścięte)
  5. Dodaj na wierzch dodatkowe jalapenos i podaj.

Spodobał Ci się ten przepis na szakszukę z batatów? Sprawdź inneprzepyszne przepisy.

Inne podobne przepisy...

Przepisy

Frytki z chilli con carne | Przepis na bataty z piekarnika

Ten bogaty w białko, niskotłuszczowy posiłek jest idealnie zbilansowanym źródłem białka oraz węglowodanów złożonych dla szybszej regeneracji po treningu.

INFORMACJE ODŻYWCZENA POSIŁEK

Szakszuka z batatami | Pomysł na szybki obiad

Informacje odżywczeWartości w porcji

Kalorie                437kcal              207 Kalorii z tłuszczu

% Dziennego spożycia *
Całkowita zawartość tłuszczu 23g 35%
Całkowita zawartość węglowodanów 38g 13%
Białko 24g 48%
* Procentowe dzienne spożycie bazuje na diecie 2000 kalorii.

 

Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk
Wyświetl profil Jennifer Blow

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.

myprotein