Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

15-Minutowy Wystrzałowy Grillowany Burger Buraczany | Przepis na Buraczane Burgery

15-Minutowy Wystrzałowy Grillowany Burger Buraczany | Przepis na Buraczane Burgery
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor4 lat Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes

Przygotuj ten przepis na grillowane buraczane burgery w mniej niż 15 minut.

Szukasz pomysłu na szybki wegański obiad? Ten przepis na burgera z buraków można przygotować w 15 minut. Wykończenie szybkim do przygotowania wegańskim sosem do burgerów sprawia, że jest to doskonała obiadowa propozycja, gdy nie masz za dużo czasu.

Sprawdź wartości odżywcze na dole tego przepisu i nie zapomnij wypróbować innych naszych 15-Minutowych Wegańskich Przepisów.

Buraczane Burgery

Składniki

Na 4 porcje

Na burgera:

  • 1 mała biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g gotowanych buraków
  • 150g gotowanej komosy ryżowej 
  • 150g pełnoziarnistej bułki tartej (możesz po prostu zblendować chleb, aby uzyskać bułkę tartą)
  • 2-3 łyżki sosu barbecue
  • Odrobina soli i pieprzu

Na resztę:

  • 4 bułki na burgery
  • 1 mała biała cebula (Pokrojona w cienkie plastry)
  • 1 łyżeczka Oleju Kokosowego
  • 8 łyżek wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka Sriracha lub Twojego ulubionego ostrego sosu
  • ½ łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

  1. Na początku zrób karmelizowaną cebulę. Na patelni smaż plastry cebuli na małym lub średnim ogniu z olejem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj 1 łyżkę nierafinowanego cukru, aby wspomóc proces karmelizacji.  
  2. W czasie oczekiwania włóż cebulę i czosnek do blendera i blenduj, aż zostaną grubo posiekane. Dodaj buraki, ugotowaną komosę ryżową, bułkę tarta*, sos BBQ, sól i pieprz i kontynuuj blendowanie do całkowitego połączenia się składników. 

*Aby stworzyć szybko i łatwo własną bułkę tartą, po prostu opiekaj chleb do uzyskania głębokiego złoto-brązowego koloru, ale nie spal go, a następnie zblenduj w robocie kuchennym do uzyskania bułki tartej. 

  1. Rozgrzej patelnię na średnim lub dużym ogniu z olejem kokosowym, a następnie smaż burgery przez 10-12 minut, obracając je w połowie czasu. 
  2. Aby przygotować wegański sos burgerowy, wymieszaj wegański majonez, Sriricha oraz musztardę. Wrzuć paszteciki do bułki, ułóż na to karmelizowaną cebulę i oblej wegańskim sosem burgherowym. Błogość.

15-Minutowy Wystrzałowy Grillowany Burger Buraczany

Informacje odżywcze

Wartości na porcję

Kalorie: 455 kcal ( 99 kalorii z tłuszczu )

% Dziennego spożycia*
Całkowita zawartość tłuszczu 11g 17%
Całkowita zawartość węglowodanów 68g 23%
Białko 21g 42%

* Procentowa dzienna wartość spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.

Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein