Uncategorised

Odżywka Białkowa – Jak Powstaje? | Laboratorium

Odżywka białkowa przechodzi wiele, wiele etapów, zanim dotrze pod Twoje drzwi. Ale jak dokładnie jest zrobiona? W ramach nowej serii pokazującej, co dzieję się za kulisami, wysłaliśmy technologa produktów Myprotein Paula Smitha-Johnsona do naszej fabryki w Warrington, aby wszystko pokazał. Witamy w Laboratorium.

Fabryka Myprotein działa jak w zegarku, przez całą dobę, każdego dnia, przetwarzając kilkaset ton białka serwatkowego i wytwarzając tysiące produktów w ciągu tygodnia.

Jeśli chodzi o smaki, analizujemy trendy rynkowe, aby wdrożyć niektóre z naszych najśmielszych i najbardziej intrygujących pomysłów.

(I oczywiście zawsze słuchamy, co klienci mówią w mediach społecznościowych, aby zobaczyć, jakie smaki Twoim zdaniem powinniśmy wymyślić.)

Jak powstaje odżywka białkowa z serwatki?

Serwatka zaczyna swoją podróż na farmie mlecznej, jako krowie mleko (od tych samych krów, które produkują mleko i ser z Twojej lodówki).

Mleko przechodzi proces zwany pasteryzacją, który zabija niechciane bakterie, jest gotowane, schładzane i transportowane do fabryki sera.

Po procesie pasteryzacji mleko zawiera 80% kazeiny i 20% serwatki. Wtedy dzieje się magia: do mleka dodawane są naturalnie występujące enzymy, aby oddzielić serwatkę od kazeiny, pozostawiając płyn i ciało stałe przypominające twarożek.

Ciecz jest następnie oczyszczana w celu usunięcia tłuszczu, wody i niechcianych minerałów, a następnie trafia do wirówki w celu wysuszenia i oddzielenia wszelkich pozostałych cząstek stałych.

Efektem końcowym jest 90% serwatka w proszku, która jest w końcu gotowa do podróży do naszej fabryki w Warrington. Hurra!

odzywka białkowa - na produkcji

Krok 1 – Dostawa serwatki

Po dotarciu do fabryki serwatka jest przechowywana w magazynie surowców, gdzie przechowujemy pod ręką setki białek i tysiące składników do produkcji naszych produktów.

Próbka każdej dostarczanej partii przechodzi rygorystyczną kontrolę jakości w laboratorium surowców, aby spełnić nasze standardy.

Krok 2 – Pomieszczenie do ważenia

Po kontroli jakości osoba kompletująca uda się do magazynu surowców ze zleceniem na wykonanie prac i zeskanuje kod partii. To powie mu dokładnie, nad czym pracuje tego dnia.

Następnie przetransportuje materiały do pokoju ważenia. To tutaj wszystkie składniki są ważone w ramach przygotowania ich do wymieszania.

W pomieszczeniu wagowym kontroler sprawdzi wszystkie składniki i upewni się, że wszystkie alergeny są rozdzielane i przenoszone do oddzielnego pomieszczenia, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.

Krok 3 – Rozrywarka

Może to nie zabrzmieć za dobrze, ale rozrywarka to następna stacja za pokojem do ważenia. Tutaj operator rozrywa worki ze składnikami i przesypuje ich zawartość do pośredniego pojemnika zbiorczego (ICB) gotowego do mieszania.

Wszystkie składniki przechodzą przez drobne sito, dzięki czemu można je łatwo mieszać i uzyskać super gładki szejk. Operator musi upewnić się, że dodaje je wszystkie w bardzo określonej kolejności. Ta kolejność jest pilnie strzeżoną tajemnicą handlową i jest tym, co sprawia, że nasze białko jest tak wyjątkowe, więc moje usta są nim zapieczętowane…

Po dodaniu wszystkich składników, operator sprawdza czy nie ma ciał obcych. Jeśli zostaną wykryte jakiekolwiek problemy, kontrola jakości zostanie powiadomiona, a praca zostanie wstrzymana.

Krok 4 – Wielkie Mieszanie

Czym jest więc IBC? To w zasadzie ogromna miska do mieszania. Obraca się powoli i metodycznie, zapewniając spójne wymieszanie wszystkich surowców w całej partii.

Krok 5 – Odżywka Białkowa Gotowa, Czas na pakowanie

Gdy IBC wykona swoją magię, zmieszane białko jest gotowe do zapakowania w produkt końcowy gotowy do wysiłki do klientów.

Najpierw informacje o wartościach odżywczych i opisy produktów są drukowane na naszych sygnowanych torebkach, a następnie trafiają na linie zapełniającą, gdzie czekają na wypełnienie.

Alergeny są sprawdzane jeszcze raz przed napełnieniem paczek i ma miejsce dokładne czyszczenie całego sprzętu używanego do tego momentu.

IBC jest podłączany do napełniarki, a torebki są napełniane i ważone. Wrzucana jest miarka, a torebka zgrzewana i prześwietlenia promieniami rentgenowskimi, aby upewnić się, że w środku nie ma nic poza białkiem i miarką.

Następnie każdą torbę wkłada się do dużych pojemników, ale to nie koniec ich podróży. Tutaj każda partia jest ponownie testowana pod względem jakości, w tym smaku, aby upewnić się, że wszystko jest na swoim miejscu. Jeśli w tym momencie coś zostanie zauważone, cała partia jest wstrzymywana i wysyłana z powrotem do mieszania.

I wreszcie po ostatniej kontroli jakości, torebki są gotowe do wysłania do Ciebie.

Podsumowanie – Odżywka Białkowa

To długi i złożony proces, ale zdecydowanie działa jak dobrze naoliwiona maszyna. Mam nadzieję, że spodobał Ci się ten wgląd w to, co dzieje się za kulisami naszych fabryk, aby dostarczyć Ci każdą porcję białka.

W serii Laboratorium jest jeszcze więcej, więc bądź na bieżąco z brytyjskim kanałem YouTube, aby niczego nie przegapić.

Spodobał Ci się ten artykuł? Sprawdź inne:

Jak powstaje Kreatyna | Laboratorium

Suplementy

Jak powstaje Kreatyna | Laboratorium

Ludzie uwielbiają słuchać o kreatynie. Co to jest, jak działa i jak powstaje. Czas więc dać ludziom to, czego chcą. Sprawdź jak to się robi!

2022-07-25 20:25:01Autor Emily Wilcock


Weekendowe Ćwiczenia Wystarczą Do Utrzymania Formy, Tak Mówią Badania

Trening

Weekendowe Ćwiczenia Wystarczą Do Utrzymania Formy, Tak Mówią Badania

Badanie wykazało, że intensywne weekendowe ćwiczenia fizyczne są tak samo dobre dla zdrowia, jak rozłożenie serii treningowej na cały tydzień.

2022-07-28 22:41:33Autor Monica Green

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.



Monica Green

Monica Green

Autor i ekspert

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!