Deser z odżywką białkową
Bez mąki, bez cukru, bez mleka – pyszny, fit czekoladowo-kokosowy serniczek z Chia
Chodzi za Tobą coś na słodko?
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta nie musi być nudna i monotonna. Przełam stereotypy i dodaj do swojego menu słodki, a zarazem zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Poniżej prezentujemy Wam przepis na prosty i szybki białkowo-tłuszczowy serniczek, którego przygotowanie zajmuje jedyne 20 min.
SERNIK Z CHIA w odsłonie czekoladowo-kokosowej!
Sernik jest banalnie prosty do wykonania i każdy powinien dać sobie z nim radę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI:
Białko: 11,8g
Tłuszcze: 15,2g
Węglowodany: 3,1g
Kalorie: ok. 200
FIT SERNIK – SKŁADNIKI
Część czekoladowa
– 400g mleczka kokosowego
– 150g mleka kokosowego
– 60g Impact Whey Isolate MyProtein o smaku czekolada orzechowa
– 10g organicznego kakao w proszku MyProtein
– 2 łyżeczki agaru
– 2 łyżki ksylitolu
Część kokosowa z chia
– 400g mleczka kokosowego
– 100g mleka kokosowego
– 40g organicznych nasion chia MyProtein
– 2 łyżki ksylitolu MyProtein
– 2 łyżeczki agaru
– łyżka aromatu waniliowego
Dodatkowo
– owoce
FIT SERNIK – PRZYGOTOWANIE
✔️ W dwóch osobnych garnkach mieszamy składniki części czekoladowej i kokosowej pomijając agar. Na małym ogniu podgrzewamy dokładnie mieszając. Po zagotowaniu dodajemy agar rozpuszczony w małej ilości wody i gotujemy jeszcze przez 2 min.
✔️ Na spodzie formy wykładamy papier do pieczenia i wylewamy połowę części czekoladowej. Wstawiamy na około 5 minut do lodówki. Gdy spód lekko stężeje dodajemy cześć kokosową i wkładamy ponownie do lodówki tym razem na około 10 minut. Następnie wlewamy pozostałą cześć czekoladową i wstawiamy na 1,5-2h do lodówki.
✔️Owoce układamy na wierzchu sernika i całość przechowujemy w lodowce.
Serniczek rozchodzi się od razu i smakuje nawet tym, którzy nie rozumieją tego całego „bycia fit”.
Mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Bon appétit❗️