Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Odżywcze bezmięsne klopsiki

Odżywcze bezmięsne klopsiki
Monica Green
Autor i ekspert3 miesiąc Ago
Wyświetl profil Monica Green

Bogaty, roślinny smak w każdym kęsie.

Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganinem, czy po prostu jesteś elastyczny, te przepyszne bezmięsne klopsiki wprowadzą Cię w klimat niedzielnego obiadu. Dodaj je do parującego talerza spaghetti i polej ulubionym sosem bolońskim lub użyj do stworzenia wymarzonej wegetariańskiej przekąski.

bezmięsne klopsiki

Odżywcze bezmięsne klopsiki

Porcje Czas przygotowania Czas Pieczenia
30 klopsików 20 40

Składniki

  • 200 g suszonej soczewicy
  • 1 duża żółta cebula
  • 350 g mieszanki grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zmieszanego z 4 łyżkami wody)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki świeżej pietruszki (drobno posiekanej)
  • 1 łyżka szałwii
  • 1 łyżka włoskich ziół
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 puszka fasoli cannellini (odsączonej i opłukanej)
  • Kilka kropel niskokalorycznego sprayu do gotowania

Sposób przygotowania

  1. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, namocz soczewicę poprzedniej nocy. W dniu gotowania opłucz, odsącz i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
  2. Przygotuj wszystkie warzywa - obierz i pokrój cebulę w kostkę, umyj i pokrój grzyby na małe kawałki oraz zmiażdż czosnek.
  3. Z grubsza posiekaj orzechy włoskie, aby były podobnej wielkości co kawałki warzyw.
  4. Wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą w małej misce i odstaw do zgęstnienia - posłuży to do związania mieszanki.
  5. Na dużej suchej patelni dodaj posiekane orzechy włoskie i praż je na sucho przez kilka minut, aby odblokować smak i sprawić, że będą bardziej chrupiące. Następnie przenieś je do miski i pozwól im ostygnąć.
  6. Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się skarmelizuje. Nie spiesz się i pozwól cebuli stopniowo uwalniać swoją słodycz - gotuj na małym ogniu, aby uzyskać najlepszy smak.
  7. Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
  8. Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i dobrze wymieszaj.
  9. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj z masy kulkę, mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Umieść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zrób to samo z resztą masy.
  10. Jeśli chcesz zamrozić kilka kulek do łatwych posiłków w ciągu tygodnia, ułóż je na tacy, nie dotykając się nawzajem, zamroź, a następnie przenieś do pojemnika do przechowywania. Przed pieczeniem należy dokładnie rozmrozić.

Informacje Odżywcze - Bezmięsne klopsiki

Wartości w porcji
Kalorie Węglowodany Białko Tłuszcz
416 27g 16g 26g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Przepisy

Jednoblaszkowe wrapy z halloumi

Kolorowe warzywa I skwierczące halloumi nadadzą barw Twojemu dniu.Więc następnym razem, gdy zabraknie ci inspiracji na kolację, wypróbuj ten prosty przepis.

3 miesiąc AgoPrzez Emily Wilcock
Przepisy

Kojący koktajl z kurkumy

Uzupełnij makro- i mikroelementy dzięki kojącemu koktajlowi z kurkumy. Koktajl ten zawiera 21 g białka i jest wzbogacony korzeniem kurkumy.

4 miesiąc AgoPrzez Monica Green
Monica Green
Autor i ekspert
Wyświetl profil Monica Green
myprotein