Przepisy

Frittata z Patelni z Batatów z Jarmużem i Cebulą | Przepis

Frittata z Patelni z Batatów z Jarmużem i Cebulą – Super szybki przepis na pyszne danie!

Ta frittata z patelni z batatów jest doskonałym daniem, które możesz zabrać ze sobą lub przygotować jako szybki obiad w środku tygodnia, aby wykorzystać trochę warzyw w przepyszny sposób. Dzięki wysokiej zawartości białka posiłek ten jest również świetny po treningu, aby pomóc Ci osiągnąć dzienne zapotrzebowanie.

Dodatkowo to 2 porcje – więc możesz zachować połowę do pracy następnego dnia.

Ilość: 2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Całkowity czas: 35 minut

 

Składniki

  • 8 duże jajka
  • 1 mały batat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 130 g liści jarmużu
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 230°C.
  2. Przygotuj warzywa – obierz i posiekaj bataty w małe kostki, następnie cebulę i liście jarmużu.
  3. Następnie oddziel białka od żółtek. Użyjesz tylko 4 żółtka, więc pozostałe 4 możesz wykorzystać do innego przepisu. Ubij wszystkie 8 białek w dużej misce, aż powstanie lekka pianka.
  4. Delikatnie dodaj 4 żółtka do wcześniej ubitych białek i ostrożnie wymieszaj, aż się połączą. Następnie włóż jajka do lodówki i zabierz się za gotowanie warzyw.
  5. Rozsyp posiekanego batata na dużej, nieprzywierającej patelni i zalej 250ml wody i włącz na duży ogień, aby doprowadzić do wrzenia (jeżeli nie masz nieprzywierającej patelni, możesz użyć zwykłej – po prostu użyj dużo oleju!).
  6. Zmniejsz ogień w trakcie gotowania i gotuj tak długo, aż cała woda wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj oliwę z oliwek, cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie.
  7. Dodaj jarmuż i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż jarmuż zrobi się miękki.
  8. Upewnij się, że warzywa pokrywają równomiernie dno patelni, a następnie wlej mieszaninę jaj na wierz i rozsmaruj, aby uzyskać gładką warstwę.
  9. Piecz w piekarniku przez około 5-6 minut, aż frittata z batatów będzie gotowa – powinna być pulchna i bardzo lekko zarumieniona na górze.

 

Inne podobne przepisy…

Przepisy

Bułeczki cynamonowe bez laktozy | Przepis na Cynamonki

Zamień tegoroczne faworki… na nasz cynamonowy przysmak!

2018-12-14 12:29:54Autor Jennifer Blow

 

Informacje odżywcze

Ilość w porcji

Kalorie 388 kcal 171 kalorii z tłuszczu

 

% Dziennego spożycia *
Całkowita zawartość tłuszczu 19g 29%
Całkowita zawartość węglowodanów 29g 10%
Białko 25g 50%

* Procentowe dzienne spożycie bazuje na diecie 2000 kalorii.



Jennifer Blow

Jennifer Blow

Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!