Frittata z Patelni z Batatów z Jarmużem i Cebulą – Super szybki przepis na pyszne danie!
Ta frittata z patelni z batatów jest doskonałym daniem, które możesz zabrać ze sobą lub przygotować jako szybki obiad w środku tygodnia, aby wykorzystać trochę warzyw w przepyszny sposób. Dzięki wysokiej zawartości białka posiłek ten jest również świetny po treningu, aby pomóc Ci osiągnąć dzienne zapotrzebowanie.
Dodatkowo to 2 porcje – więc możesz zachować połowę do pracy następnego dnia.
Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas: 35 minut
Składniki
- 8 duże jajka
- 1 mały batat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 130 g liści jarmużu
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
- Na początku rozgrzej piekarnik do 230°C.
- Przygotuj warzywa – obierz i posiekaj bataty w małe kostki, następnie cebulę i liście jarmużu.
- Następnie oddziel białka od żółtek. Użyjesz tylko 4 żółtka, więc pozostałe 4 możesz wykorzystać do innego przepisu. Ubij wszystkie 8 białek w dużej misce, aż powstanie lekka pianka.
- Delikatnie dodaj 4 żółtka do wcześniej ubitych białek i ostrożnie wymieszaj, aż się połączą. Następnie włóż jajka do lodówki i zabierz się za gotowanie warzyw.
- Rozsyp posiekanego batata na dużej, nieprzywierającej patelni i zalej 250ml wody i włącz na duży ogień, aby doprowadzić do wrzenia (jeżeli nie masz nieprzywierającej patelni, możesz użyć zwykłej – po prostu użyj dużo oleju!).
- Zmniejsz ogień w trakcie gotowania i gotuj tak długo, aż cała woda wyparuje, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj oliwę z oliwek, cebulę i dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie.
- Dodaj jarmuż i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż jarmuż zrobi się miękki.
- Upewnij się, że warzywa pokrywają równomiernie dno patelni, a następnie wlej mieszaninę jaj na wierz i rozsmaruj, aby uzyskać gładką warstwę.
- Piecz w piekarniku przez około 5-6 minut, aż frittata z batatów będzie gotowa – powinna być pulchna i bardzo lekko zarumieniona na górze.