0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Przepisy

Frytki z chilli con carne | Przepis na bataty z piekarnika

Frytki z batatów są idealnym posiłkiem na lunch lub kolację, które z łatwością możesz podzielić na kilka zestawów pudełkowych i cieszyć się nimi również następnego dnia.

Ten bogaty w białko, niskotłuszczowy posiłek jest idealnie zbilansowanym źródłem białka oraz węglowodanów złożonych dla szybszej regeneracji po treningu.

 

Porcje: 3-4

Rodzaj posiłku Wysokobiałkowy, niskotłuszczowy posiłek

Czas przygotowywania: 5 minut

Czas gotowania: 40 minut

Całkowity czas przygotowywania:  45 minut

 

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • ½ łyżeczki soli morskiej i czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 500g mielonej wołowiny z dodatkiem chudego mięsa
  • 1 kostki wołowiny
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 400g pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka chilli w proszku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 100g białkowego sera o obniżonej zawartości tłuszczu

 

Metoda:

  1. Potnij bataty na frytki i umieść na blaszce do pieczenia. Posyp szczyptą pieprzu i soli, dodaj łyżeczkę oleju kokosowego. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 190°C i piecz przez 30 minut lub do uzyskania złotego, chrupiącego i gotowego dania.
  2. Podczas gdy frytki są w piekarniku, wstaw duży garnek na średni ogień, dodaj olej kokosowy wraz z posiekaną cebulą. Delikatnie podsmażaj przez 5 minut, aż cebula stanie się półprzezroczysta. Dodaj wołowinę i rozdrabniaj drewnianą łyżką na małe kawałki. Smaż do zarumienienia przez 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Po zarumienieniu i usmażeniu, dodaj chilli, kminek i wędzoną paprykę. Smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj puszkę pokrojonych pomidorów, szklankę wody oraz kostkę bulionu wołowego, wymieszaj wszystko razem, a następnie przykryj pokrywką i gotuj na małym lub średnim ogniu przez 30 minut.
  4. Aby podać, połóż na talerzu frytki, posyp je chilli i dodaj białkowy ser o obniżonej zawartości tłuszczu.

  

  • Informacje żywieniowe na porcję (na podstawie 3 porcji):
  • Kalorie: 521
  • Białko: 40g
  • Węglowodany: 65g
  • Tłuszcz: 13g


Jennifer Blow

Jennifer Blow

Editor & Qualified Nutritionist

Jennifer Blow is our editor and UKVRN Registered Associate Nutritionist – the UK’s register of competent and qualified nutrition professionals. She has a Bachelor of Science in Nutritional Science and a Master of Science by Research in Nutrition, and now specialises in the use of sports supplements for health and fitness, underpinned by evidence-based research. Jennifer has been quoted or mentioned as a nutritionist in major online publications including Vogue, Elle, and Grazia, for her expertise in nutritional science for exercise and healthy living. Her experience spans from working with the NHS on dietary intervention trials, to specific scientific research into omega-3 fatty acid supplementation and also the effect of fast foods on health, which she has presented at the annual Nutrition Society Conference. Jennifer is involved in many continuing professional development events to ensure her practise remains at the highest level. Find out more about Jennifer’s experience here: https://uk.linkedin.com/in/jennifer-blow. In her spare time, Jennifer loves hill walking and cycling, and in her posts you’ll see that she loves proving healthy eating doesn’t mean a lifetime of hunger.


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ