Przejdź do głównej zawartości
dieta

Wegańska Buddha Bowl z Tofu i Batatami

Wegańska Buddha Bowl z Tofu i Batatami
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor4 lat Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes
Ten przepis od Niall Kirkland jest właśnie tym, czego potrzebujesz na szybki letni lunch - jest to doskonałe połączenie świeżych warzyw, kawałków batatów i chrupiącego tofu. Marynata z Soi i sriracha sprawia, że danie jest jeszcze bardziej wyjątkowe. Jest to świetny roślinny posiłek, który jeżeli szukasz nowych dań wegańskich możesz dodać do swojego jadłospisu, aby zachować świeżość lub spróbować czegoś nowego i innego w niekończącym się przygotowaniu kurczaka z ryżem.Buddha bowls są obfitym i zdrowym sposobem na dostarczenie obfitej ilości zdrowych warzyw i zbóż w Twojej diecie. Pełne koloru, smaku i tekstur, mogą być całkowicie dopasowane do Twoich upodobań  — więc możesz dowolnie zmieniać dodatki, jeżeli wolisz inne warzywa. 
Buddha Bowl
Porcje: 3

Składniki

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki 100% Oleju Kokosowego
  • 350g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 250g brązowego ryżu basmati
  • Garść brokuła
  • Garść jarmużu
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 papryki
  • 20g nasion słonecznika
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umyj, osusz i grubo pokrój bataty, następnie pokrój na pół, aby zrobić mniejsze kawałki. 
  3. Rozłóż bataty na blaszce do pieczenia, dodaj 1 łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30-40 minut. 
  4. Następnie posiekaj tofu na małe kostki i przerzuć do dużej miski.
  5. Dodaj olej sezamowy, sriracha, sos sojowy, biały ocet winny i szczyptę pieprzu i wymieszaj wszystko z tofu.
  6. Rozgrzej łyżkę oleju kokosowego w woku i dodaj tofu. Smaż przez około dziesięć minut, aż zarumieni się z zewnątrz.
  7. W tym czasie uparuj brokuł i jarmuż.
  8. Gdy tofu i słodkie ziemniaki będą gotowe, zbuduj swoją buddha bowl! Zacznij od ryżu, następnie dodaj słodkie ziemniaki, brokuły, jarmuż, marchew, ogórek, pieprz, tofu i trochę nasion słonecznika.
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne...

Wegańska Buddha Bowl z Tofu & Batatami 

Informacje odżywcze

Wartości na porcję

Kalorie: 503 kcal ( 180 kalorii z tłuszczu )

% Dziennego spożycia*

Całkowita zawartość tłuszczu

20g

31%

Całkowita zawartość węglowodanów

61g

20%

Białko

18,6g

37%

* Procent dziennego spożycia bazuje na diecie o kaloryczności 2000 kalorii.
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein