Otreby owsiane
Zdrowe zródlo blonnika
Otręby owsiane to zewnętrzna warstwa ziaren owsa, szczególnie bogata w witaminy, minerały i błonnik. Jest także znakomitym źródłem węglowodanów. Otręby owsiane to posiłek zrównoważony odżywczo.
Otręby owsiane są przede wszystkim znakomitym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika. Około połowa błonnika zawartego w otrębach to błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom złego cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny to miękki błonnik, który pochłania wodę przechodząc przez układ pokarmowy.
Otręby owsiane nasiąkają śliną, gdy tylko znajdą się w jamie ustnej. Następnie trafiają do żołądka, gdzie z kolei wchłaniają wodę. W ten sposób zwiększają objętość, co wzmacnia poczucie sytości, a przy okazji poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.
Zaleca się dziennie spożywać około 24g błonnika, zaś w przeciętnej brytyjskiej diecie jest go zaledwie 10-12g. To sprawia, że otręby owsiane są znakomitym sposobem na zwiększenie spożycia błonnika.
Proszę zauważyć, że etykieta tego produktu jest dostępna w języku angielskim. Fracuski, Włoski, Hiszpański, Holenderski, Szwedzki i Fiński mogą być również dostępne.
Często kupowane razem