0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Przepisy

Bataty – przepis na frytki w stylu kanadyjskim

Jak zrobić frytki z batatów?

W cale nie musisz robić frytek na głębokim oleju! Proponujemy Ci zdrowszą wersję frytek do których użyjemy kuzyna Polskiego ziemniaka – robimy bataty z piekarnika! W tej wersji skórkę na batatach zostawiliśmy, lecz jeśli nie przypada Ci do gustu możesz je obrać. Nie masz jeszcze mąki amarantusowej? To nic – możesz ją zastąpić zwyklą mąka lub taką o bardziej pozytywnym indeksie glikemicznym.

Frytki sugerujemy jako pyszna porcja węglowodanów do Twojego posiłku. W tym przypadku użyliśmy ich do zdrowego obiadku do pracy i zaserwowaliśmy je z kurczakiem, szpinakiem oraz białkowymi wafelkami.

 

Składniki:fjnjf

Sposób Przygotowania

  1. Widelcem przekłój skórkę batatów i umieść w kuchence mikrofalowje na 4-6 minut aż staną się miękkie
  2. Wyciągniz z mikfrofalówki i pokrój na kawałki – grubsze lub chudsze w zależności od Twoich preferencji
  3. Ułóz na folii lub papierze do pieczenia
  4. Posyp mąką amarantusową i polej naszym syropem
  5. Szybko pomieszaj aby wszystkie frytki były dobrze pokryte mąką i syropem
  6. Piecz piesz 20-25 min w piekarniku o temperaturze 180c

 

Makro (przepis zawiera 2 porcje):

Kalorie: 187          Białko: 4g          Tłuszcz: 5g          Węglowodany: 38g          Cukier: 7g

Smacznego!



Myprotein Polska

Myprotein Polska

Autor i ekspert


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ