Poręczne Onigiri wypełnione białkiem i węglowodanami niezbędnymi do naprawy mięśni.
Prawdopodobnie myślisz, że wyglądają tak imponująco, że nie mogą być łatwe do zrobienia... ale obiecuję, że są o wiele prostsze niż myślisz. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować posiłek, aby zaimponować kolegom, czy po prostu masz ochotę spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie.
| Porcje | Czas przygotowania | Czas Pieczenia |
| 6 | 30 | 30 |
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 30 ml przyprawionego octu ryżowego
- 3 arkusze nori, pocięte w szerokie paski
- Garść prażonego czarnego i białego sezamu
- 3 jajka z wolnego wybiegu
- 100 g kawałków tuńczyka
- 2 cebule dymki, przycięte, umyte i drobno pokrojone
- 2 łyżki majonezu Kewpie (lub zwykłego majonezu)
- 1 łyżka srirachy
- Obfita szczypta soli i czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Delikatnie przełóż na płaską powierzchnię i rozłóż na płasko. Skrop ryż równomiernie octem ryżowym i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie ugotuj jajka. Napełnij mały rondel wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj jajka i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Obierz jajka i odstaw na bok.
- Odsącz tuńczyka i przełóż go do średniej wielkości miski. Dodaj jajka i rozgnieć je widelcem. Dodaj przyprawy i dymkę i dobrze wymieszaj, pozostawiając odrobinę tekstury.
- Podziel ryż na 6 równych części. Rozłóż jedną część ryżu lekko zwilżonymi dłońmi i spłaszcz do grubości 0,5 cm. Możesz użyć folii spożywczej jako podstawy, ponieważ pozwala ona łatwiej uformować kształt onigiri.
- Umieść łyżkę nadzienia z tuńczyka na środku i zawiń ryż wokół niego, tworząc trójkąt. Wygładź krawędzie, dociskając trójkąt ryżu, używając folii spożywczej, aby zachować jego kształt.
- Aby podać, wciśnij jeden lub dwa boki na nasiona sezamu i owiń linię nori wokół dolnej części onigiri.
- Zawiń każde onigiri osobno w folię spożywczą. Można je przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Informacje Odżywcze - Białkowe Onigiri
Wartości w porcji
| Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
| 239 | 35g | 9g | 7g |
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:
Orzechowo Karmelowy Szejk
Ten orzechowo karmelowy szejk zawiera 37 g białka zapakowanego w jeden koktajl, ...
07.12.2023 Autor: Myprotein Polska
Czekoladowo-bananowe kieszonki
Dzięki gorącej roztopionej czekoladzie w środku, te kieszonki są zimowym rozgrze...
28.11.2023 Autor: Lauren Dawes
Myprotein Polska Autor i ekspert
Powiązane posty
Przytulne Cardio: Trend TikToka zmienia sposób postrzegania ćwiczeń fizycznych
01.02.2024 Autor: Myprotein Polska
Makaronowa Sałatka z Kurczakiem Buffalo | 3-Dniowy Posiłek z Kurczaka
29.03.2020 Autor: Jennifer Blow