Delikatne, miękkie i posiadające nieco większe kawałki czekolady w środku… takie właśnie powinny być wszystkie ciasteczka.
Ten niesamowity przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady w stylu NYC od Niall Kirkland jest doskonałą ucztą, która zaspokoi Twoje łaknienie na słodkie, dzięki naturalnym składnikom i bez rafinowanego cukru.
DziÄ™ki kilku prostym zmianom, jak użycie syropu klonowego w celu naturalnego osÅ‚odzenia i zamiana kawaÅ‚ków mlecznej czekolady na ciemnÄ…, możesz z Å‚atwoÅ›ciÄ… obniżyć zawartość cukru przy jednoczesnym zachowaniu bogatego smaku.Â
Ten ciągnący środek mówi sam za siebie…
Na 8 ciasteczek
Składniki
- 150 g Całkowicie Naturalnego Masło Orzechowego (Gładkiego)
- 80 ml Syropu Klonowego
- 1 Å‚yżeczka esencji waniliowej (lub Flavdrops)Â
- 1 miarka Impact Whey Protein (Waniliowego)
- 1 żółtko
- 60g mąki migdałowej
- 50g mÄ…ki owsianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 20ml mleka
- 100g ciemnej czekolady (pokrojonej na kosteczki)
Sposób przygotowania
1) Rozgrzej piekarnik do 175°C.
2) Podgrzej masło orzechowe w mikrofalówce przez około 30 sekund, aby nabrało bardziej płynnej konsystencji i było łatwiejsze do wymieszania. Następnie do dużej miski dodaj roztopione masło orzechowe, syrop klonowy, esencję waniliową, białko w proszku, żółtko jajka i dobrze wymieszaj blenderem ręcznym.
3) Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną, a następnie ponownie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia w gęstą, grudkowatą masę. Stopniowo dodawaj mleko, aż mieszanina stanie się lepka, a ciastko będzie trzymać się razem gdy oderwiesz kawałek.
5) Dodaj kawałki ciemnej czekolady i za pomocą łopatki zmieszaj je z ciastem. Następnie używając rąk, podziel ciasto na 8 równych kawałków o wielkości piłeczki golfowej i uformuj je między dłońmi, aby uzyskać gładkie kulki.
6) Ułóż kulki na wyłożonej blaszce do pieczenia, zachowując odstęp pomiędzy każdym kawałkiem ciasta, aby umożliwić rozsmarowanie. Przykryj blaszkę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
7) Po ostudzeniu wyjmij z lodówki i lekko spłaszcz (ale nie do końca) za pomocą szpatułki lub innego płaskiego naczynia. Następnie piecz przez 10 minut, aż będą gotowe, ale nadal miękkie i ciągnące w środku.
8) Ciasteczka będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika, więc pozostaw je do ostygnięcia na co najmniej 5 minut. Następnie ciesz się jeszcze ciepłymi i świeżymi lub możesz je przechować w hermetycznym pojemniku przez kilka dni.