Przepisy

Ciasto Fajitas | Prosto i Smacznie

Nie sądziliśmy, że fajitas można jeszcze bardziej ulepszyć, dopóki nie zrobiliśmy tego niepowtarzalnie pysznego warstwowego ciasta fajitas.


Zapomnij o napełnianiu i zawijaniu każdej fajity osobno – to przeszłość. Teraz mamy nowy sposób, a mianowicie budowanie warstw w postaci delikatnego kurczaka, pikantnej papryki i ciągnącego się sera – które możesz następnie pokroić na kilka porcji i podać z odrobiną kwaśnej śmietany oraz salsą.

Jeśli to nie przykuło jeszcze w pełni Twojej uwagi, to nie wiemy, co jest w stanie temu sprostać.

Przepis na 5 porcji.

Składniki:

  •     1 łyżka oliwy z oliwek
  •     2 piersi z kurczaka (pokrojone)
  •     2 papryki (w plasterkach)
  •     1 cebula (w plasterkach)
  •     2 łyżki stołowe przyprawy do fajitas
  •     4 wrapy tortilli
  •     150g niskotłuszczowej mozzarelli (startej)

Najlepiej podawać z: 

  • Salsą
  • Kwaśną śmietaną
  • Kolendrą

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dużą okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
  2. Najpierw rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj paski kurczaka i smaż, aż zmienią kolor z różowego na biały.
  3. Dodaj paski cebuli i papryki i podsmażaj przez kolejne 2-3 minuty, aby zmiękły. Następnie dodaj przyprawę fajita i wymieszaj tak, aby wszystko było równomiernie pokryte. Podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. 
  4. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia, aby zacząć budować warstwy dodając pierwszy wrap tortilli na spód. Dodaj ⅓ mieszanki z kurczaka na wierzch i równomiernie rozprowadź, a następnie dodaj jedną trzecią startej mozzarelli i przykryj drugim wrapem do tortilli. 
  5. Powtórz ten proces jeszcze dwa razy, aż cały kurczak i ser zostanie zużyty, a następnie umieść ostatniego wrapa na górze. Użyj rąk, aby mocno docisnąć warstwy fajita, a następnie przykryj blaszkę folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. 
  6. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z blaszki do pieczenia. Dobrym sposobem na to jest umieszczenie talerza na blaszce i odwrócenie jej do góry nogami – uważaj i pamiętaj, aby użyć rękawic kuchennych!
  7. Przed podaniem pokrój na ćwiartki i upewnij się, że masz wystarczająca salsy i kwaśnej śmietany. Następnie przygotuj się na doświadczenie prawdziwego raju.
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Jednogarnkowy Wegański Posiłek / Lentil i Chlebek Naan

Przepisy

Jednogarnkowy Wegański Posiłek / Lentil i Chlebek Naan

en prosty przepis na jednogarnkowy wegański posiłek to gwarancja niesamowicie smacznej odmiany Twoich codziennych obiadów.

2021-07-18 21:50:06Autor Lauren Dawes


Burgery z Kurczakiem i Słodkim Chilli

Przepisy

Burgery z Kurczakiem i Słodkim Chilli

Burgery z chrupiącym kurczakiem i słodkim chilli… kto mógłby się oprzeć takiemu klasycznemu combo?

2019-07-09 17:07:30Autor Lauren Dawes

Ciasto Fajitas

Informacje odżywcze (w porcji)

Kalorie 294
Całkowita Zawartość Tłuszczu 9,9g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 19,6g
Białko 31,2g


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Pisarz i redaktor

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!