Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Jesienna sałatka z dynią piżmową i jarmużem

Jesienna sałatka z dynią piżmową i jarmużem
Myprotein Polska
Autor i ekspert1 rok Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska
Jesienna sałatka, którą z pewnością będziesz powtarzać w tym sezonie.Zachwycająca mieszanka jarmużu, pieczonej dyni piżmowej i aromatycznych akcentów, którą można przygotować na świeżo i cieszyć się nią od razu lub przygotować i przechować na później. Ta tętniąca życiem sałatka nie tylko celebruje najlepsze produkty sezonu, ale także spełnia wszystkie wymagania dotyczące ulubionych jesiennych smaków.Niezależnie od tego, czy masz ochotę na szybką, zdrową przekąskę, czy też potrzebujesz czegoś, co przyciągnie tłumy, ta sałatka zapewni Ci wsparcie, a wszystko to bez konieczności pocenia się w kuchni.*Może być przygotowywana partiami.
jesienna sałatka
Porcje 1

Składniki

  • 1 pasternak
  • Odrobina oliwy z oliwek
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 90 g jarmużu kędzierzawego
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 1 mała dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
  • 3-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 30 g sera stilton (lub feta, jeśli wolisz)
  • 1 łyżka nasion granatu
Na vinaigrette:
  • 1 łyżka sosu żurawinowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki białego miso

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem) i wyjmij 2 blachy do pieczenia.
  2. Obierz pasternak w cienkie paski, osusz kawałkiem ręcznika kuchennego, a następnie skrop oliwą z oliwek i posyp świeżym tymiankiem.
  3. Ułóż obrany pasternak w jednej warstwie na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut, często obracając, aż będzie równomiernie złoty. Dopraw solą, a następnie umieść na ręczniku kuchennym do ostygnięcia.
  4. Następnie oderwij liście jarmużu od łodyg i ułóż na drugiej blasze do pieczenia. Posyp pestkami dyni, posól i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
  5. Piecz jarmuż w piekarniku przez 5-10 minut, aż zmięknie, ale nie będzie chrupiący. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  6. Umieść dynię piżmową i czerwoną cebulę pokrojone w kostkę na blasze do pieczenia wraz ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dopraw oliwą z oliwek, solą, pieprzem i pozostałymi gałązkami tymianku.
  7. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (200 stopni z termoobiegiem) i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu usuń tymianek i ząbki czosnku.
  8. Wymieszaj składniki sosu winegret w małej miseczce i zacznij przygotowywać sałatkę. Zacznij od jarmużu, następnie dodaj pieczoną dynię piżmową i cebulę, pokruszony ser stilton i pestki granatu. Skrop dressingiem i posyp chipsami z pasternaku.
  9. Delektuj się sam lub podziel się z przyjaciółmi.

Informacje Odżywcze - Jesienna sałatka

Wartości w porcji
Kalorie Węglowodany Białko Tłuszcz
339 52g 14g 10g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Przepisy

Pikantne wrapy z wołowiną po koreańsku 

Te pikantne koreańskie wrapy z wołowiną spełniają wszystkie wymagania najbardziej wymagających sportowych smakoszy, zapewniając im 70 g białka w porcji.

Przepisy

Wysokobiałkowe lody z twarogu

Kto by pomyślał, że tak pobłażliwie smakujące lody mogą dostarczyć 29 g białka przy zaledwie 225 kaloriach na porcję. Piękne, prawda?

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein