Nieco oszukany posiłek doskonały na weekendową ucztę.
Aby świętować Światowy Miesiąc Wegan, wzięliśmy klasyka i stworzyliśmy prostą i roślinną wersję, którą możesz wypróbować w swoim domu.
Ta przepyszna kanapka o bogatym i “mięsnym” smaku jest bardzo komfortowym posiłkiem, który rozjaśni ciemne zimowe dni i rozgrzeje Cię od środka. Dodatkowo, każda ma prawie 30g białka w porcji, dzięki czemu utrzymasz jego wysokie dzienne spożycie i wesprzesz swój treningowy progress.
Porozmawiajmy o jedzeniu treningowym najwyższej jakości.
Porcje 4
Składniki
- 400g wegańskiego mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- Garść pietruszki
- Sól & Pieprz do smaku
- 500g passaty pomidorowej
- 4 bułki
- 120g wegańskiej mozzarelli (startej)
- Świeża Bazylia
Sposób przygotowania
1) Najpierw rozgrzej patelnię.
2) Dodaj wegańskie “mięso”, czosnek i pietruszkę do miski. Dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
3) Teraz użyj swoich rąk, aby uformować równe kulki, w wielkości zbliżone do piłeczki golfowej. Włóż swoje klopsiki na patelnie z niewielką ilością oleju i smaż na średnim ogniu.
4) Smaż klopsiki przez około 10 min lub do uzyskania złoto-brązowej barwy – pamiętaj o regularnym obracaniu ich szczypcami.
5) Dodaj passatę na patelnię i wymieszaj dobrze. Pozostaw do wolnym ogniu na 5-10 minut, aby sos zgęstniał.
6) W międzyczasie przygotuj bułki krojąc je na pół. Następnie gdy klopsiki będą gotowe, użyj szczypiec, aby ostrożnie ułożyć je w bułce wraz z sosem.
7) Posyp mozzarellą i umieść otwarte bułki nad grillem na dwie minuty, aby ser się roztopił.
8) Zdejmij z grilla i posyp świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!