Przepisy

Pizza z Frytkownicy na 3 Sposoby

Każdego dnia natrafiamy na kolejne przepisy z frytkownicy powietrznej, które pomagają nam pozostać na właściwej drodze.

Ten pomysł na przepyszną “oszukaną” pizza pochodzi od @healthy_floflo i jest jednym z tych przepisów. Kto by pomyślał, że możesz zrobić własne spody do pizzy używając zaledwie 3 prostych składników, a następnie przygotować je dosłownie w 5 minut?

Używając tylko mąki, soli i jogurtu greckiego 0% do ciasta, Flo udowadnia, że włączenie pizzy do tygodniowego planu posiłków jest całkowicie możliwe bez martwienia się o wpasowanie jej w makro. Nie wspominając już o imponujących 24 g białka na spód, co jest całkiem niezłym wynikiem, jak na klasyczny “oszukany” posiłek, prawda?

Wyrabianie ciasta od zera nie jest takie straszne, jak się wydaje – Sposób flo oznacza brak potrzeby czekania, brak drożdży, a nawet piekarnika! Podsumowując, minimalny kłopot, z maksymalną nagrodą. 

Dodatki to punkt, w którym naprawdę możesz zaszaleć i zrobić wszystko po swojemu. Zacznij od prostego (ale nie przebicia) połączenia bogatego sosu pomidorowego z roztopioną mozzarellą i dalej działaj po swojemu. Flo używa słodkiej kukurydzy, plasterków pepperoni i trochę rozdrobnionej piersi z kurczaka, ale tak naprawdę możliwości są nieograniczone. Poza ananasem oczywiście. W tym momencie rysujemy nieprzekraczalną granicę.

Na 1 porcję

 

Składniki

  • 100 g mąki samorosnącej (red. w Polsce, taka mąka może być ciężko dostępna, można ją natomiast przygotować w prosty sposób: 500 g mąki typ 450 + 3 łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g jogurtu greckiego 0%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g sera mozzarella
  • 1 łyżki słodkiej kukurydzy
  • 6 plasterki pepperoni
  • Rozdrobniony gotowany kurczak

Sposób przygotowania

  1. Najpierw dodaj mąkę, sól, jogurt grecki do miski i ugniataj rękami, aż uzyskasz gładkie, dobrze połączone ciasto na pizze.
  2. Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blacie posypanym wcześniej mąką, aby ciasto nie przywierało. Jeśli nie masz wałka do ciasta, możesz spróbować ostrożnie rozwałkować je kubkiem lub szklanką lub po prostu spłaszczyć rękoma.
  3. Gdy będziesz miał okrągły spód pizzy, przenieś go do beztłuszczowej frytkownicy i piecz przez 5 minut w 200C.
  4. Następnie obróć pizzę i piecz na drugiej stronie przez kolejne 3 minuty. 
  5. W międzyczasie przygotuj swój sos pomidorowy. Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i odrobinę oleju do małej miski i wymieszaj. Flo mówi, że użycie koncentratu pomidorowego działa lepiej od sosu pomidorowego lub passaty, ponieważ mogą one sprawić, że pizza będzie rozmoczona. Dodatkowo przecier ma bogatszy smak.
  6. Gdy spód do pizzy będzie gotowy, równomiernie rozsmaruj na nim sos pomidorowy.
  7. Posyp startym serem mozzarella, następnie ostrożnie włóż z powrotem do frytkownicy i smaż przez kolejne 2 minuty. Wynik? Idealnie chrupiąca pizza z cudownie roztopionym serem.
  8. Chcesz to zrobić po swojemu? Nic prostszego. Po prostu dodaj dowolne dodatki do ostatniego kroku z serem. Flo sięgnęła po kukurydze, plastry pepperoni i posiekanego gotowanego kurczaka. 
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Smoothie | Wypróbuj przepis od Marino Katsouris

Przepisy

Smoothie | Wypróbuj przepis od Marino Katsouris

Dlaczego nie odstawić raz na jakiś czas twojego ulubionego przepisu na smoothie i zamienić go na przepis od Marino Katsouris. Warto spróbować!

2022-06-05 21:09:16Autor Emily Wilcock


5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań

Odżywianie

5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań

Nie bez powodu ludzie mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Sprawdź nasze 5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań

2022-09-16 19:20:48Autor Monica Green

Informacje Odżywcze – Pizza z Frytkownicy

Wartości w porcji

kalorie 404
Całkowita Zawartość Tłuszczu 2g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 70g
Białko 24g

 



Lauren Dawes

Lauren Dawes

Pisarz i redaktor

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!