Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego

Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego
Myprotein Polska
Autor i ekspert6 lat Ago
Wyświetl profil Myprotein Polska

Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego

Szukasz przepisana na nowe kulki białkowe? Nie żyłeś naprawdę, jeżeli jeszcze nie spróbowałeś naszych bomb z Brownie o smaku masła orzechowego.

Nie zapomnij sprawdzić innych naszych przepysznych dietetycznych przepisów.

Ilość: 12-14 sztuk

Składniki
  • 150g Mieszanki na proteinowe brownie
  • 50g Oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 170g chudego jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 45ml mleka
Nadzienie:
  • 120g Masła orzechowego
  • 2-3 miarki odżywki białkowej (my dodaliśmy o smaku solonego karmelu) Polewa:
  • 70g Kakao w proszku
  • 70g Oleju kokosowego
  • Jeżeli decydujesz się na słodzik: wypróbuj Cukier kokosowy lub Ksylitol (dodaj tyle, ile lubisz)

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C lub 170°C z włączonym termo obiegiem.
  2. Wymieszaj mieszankę na białkowe Brownie z rozpuszczonym olejem kokosowym, jogurtem greckim, jajkiem i mlekiem.
  3. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Masę rozprowadź na blaszce o średniej wysokości lub tacce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju kokosowego.
  5. Piecz przez 16-18 minut, następnie wyjmij do ostygnięcia. Pozostaw na kilka minut na blaszce, a następnie wyjmij na raszki do pełnego wystygnięcia.
  6. W trakcie pieczenia dobrze wymieszaj masło orzechowe z odżywką białkową w missce i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  7. Wyjmij mieszankę z zamrażalnika i za pomocą łyżeczki zrób malutkie kuleczki o średnicy około 3 cm. Używaj rąk, aby zrobić każdą kuleczkę. Umieść je na tacce i ponownie włóż do zamrażalnika na 15 minut.
  8. Kiedy brownie ostygnie użyj wałka do ciasta, aby rozwałkować je na jak najcieńsze. Następnie pokrój je na kwadraty 10x10cm.
  9. Wyjmij kuleczki z masła orzechowego z zamrażalnika i każdą przykryj kwadratem z brownie i uformuj z nich kulki.
  10. Aby zrobić polewę, wymieszaj roztopiony olej kokosowy z kakao i słodzikiem na gładką, kremową masę. Używając widelca przetocz każdą kuleczkę w polewie, a następnie rozłóż na tacce i schowaj do lodówki na 30 min. Kuleczki przechowuj zamknięte w jakimś pojemniczku, nie dłużej niż 5 dni.

Fajny przepis? Sprawdź więcej przepysznych dietetycznych przepisów.

Makro na bombę z brownie

Przepis na proteinowe kulki | Bomby z brownie o smaku masła orzechowego

Wartości odżywcze

Wartości na porcję

Kalorie 119kcal 63 kalorie pochodzące z tłuszczu

 

% Dziennego spożycia *
Tłuszcz 7g 11%
Węglowodany 6g 2%
Białko 9g 18%

* Procent Dziennego spożycia oparty jest o dietę 2000 kcal.

Myprotein Polska
Autor i ekspert
Wyświetl profil Myprotein Polska
myprotein