Zmagasz się z resztkami indyka po Świętach?
Nie martw się, jesteśmy gotowi pomóc Ci jak najlepiej wykorzystać, to mięso dzięki prostemu przepisowi na quesadillę, który może być mile widzianą odmianą po tych wszystkich pieczonych ziemniakach i brukselce.
Te Quesadillas z Indykiem są szybkie w wykonaniu i gwarantujemy, że będą smakować całej rodzinie. I wykorzystasz pozostałości ze Świąt! Ponadto świetnie nadają się również do wykorzystania resztek sera – o ile jeszcze cokolwiek z niego zostało…
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 1 łyżka 100% Oleju kokosowego
- 8 pełnoziarnistych tortilli
- 150g niskotłuszczowego cheddaru (startego)
- 200g gotowanego indyka (grubo posiekanego
- 2 awokado (w plasterkach)
- 100 g niskotłuszczowej fety
- Kolendra
Opcjonalne dodatki:
- Salsa
Przygotowanie:
1) Podgrzej niewielką ilość oleju (około łyżeczki) na dużej patelni, a następnie połóż na niej tortillę.
2) Równomiernie posyp tortillę warstwą startego cheddaru i pozwól mu się trochę stopić (powinno to zająć około minuty).
3) Następnie umieść ćwiartkę indyka, fetę i połowę pokrojonego awokado na roztopionym cheddarze. Posyp kolendrą, a następnie przykryj kolejną tortillą.
4) Smaż przez około minutę, a następnie odwróć tortillę na drugą stronę i również trzymaj około minuty. Przydatna wskazówka – przykryj tortillę dużym talerzem, a następnie ostrożnie odwróć patelnię do góry nogami, aby została na talerzu – wtedy będziesz mógł po prostu wsunąć ją z powrotem.
5) Smaż jeszcze kilka minut, aby ser się stopił, i danie było gorące.
6) Przenieś na talerz, przykryj folią i powtórz to samo z pozostałymi składnikami, aż będziesz mieć cztery pełne quesadillas.
7) Pokrój quesadillas na ćwiartki i podawaj z salsą.