Zmagasz się z resztkami indyka po Świętach?
Nie martw się, jesteśmy gotowi pomóc Ci jak najlepiej wykorzystać, to mięso dzięki prostemu przepisowi na quesadillę, który może być mile widzianą odmianą po tych wszystkich pieczonych ziemniakach i brukselce.
Te Quesadillas z Indykiem sÄ… szybkie w wykonaniu i gwarantujemy, że bÄ™dÄ… smakować caÅ‚ej rodzinie. I wykorzystasz pozostaÅ‚oÅ›ci ze ÅšwiÄ…t! Ponadto Å›wietnie nadajÄ… siÄ™ również do wykorzystania resztek sera – o ile jeszcze cokolwiek z niego zostaÅ‚o…
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 1 łyżka 100% Oleju kokosowego
- 8 pełnoziarnistych tortilli
- 150g niskotłuszczowego cheddaru (startego)
- 200g gotowanego indyka (grubo posiekanego
- 2 awokado (w plasterkach)
- 100 g niskotłuszczowej fety
- Kolendra
Opcjonalne dodatki:
- Salsa
Przygotowanie:
1) Podgrzej niewielką ilość oleju (około łyżeczki) na dużej patelni, a następnie połóż na niej tortillę.
2) Równomiernie posyp tortillę warstwą startego cheddaru i pozwól mu się trochę stopić (powinno to zająć około minuty).
3) Następnie umieść ćwiartkę indyka, fetę i połowę pokrojonego awokado na roztopionym cheddarze. Posyp kolendrą, a następnie przykryj kolejną tortillą.
4) Smaż przez okoÅ‚o minutÄ™, a nastÄ™pnie odwróć tortillÄ™ na drugÄ… stronÄ™ i również trzymaj okoÅ‚o minuty. Przydatna wskazówka – przykryj tortillÄ™ dużym talerzem, a nastÄ™pnie ostrożnie odwróć patelniÄ™ do góry nogami, aby zostaÅ‚a na talerzu – wtedy bÄ™dziesz mógÅ‚ po prostu wsunąć jÄ… z powrotem.
5) Smaż jeszcze kilka minut, aby ser się stopił, i danie było gorące.
6) Przenieś na talerz, przykryj folią i powtórz to samo z pozostałymi składnikami, aż będziesz mieć cztery pełne quesadillas.
7) Pokrój quesadillas na ćwiartki i podawaj z salsą.