Poczuj świąteczną atmosferę już teraz, dzięki tym świątecznym ciasteczkom.
Już o tym mówiliśmy, ale powtórzymy. Najlepszą częścią Świąt jest jedzenie. Zrobione własnoręcznie z naturalnych składników, te świąteczne ciasteczka są idealną przekąską na jeden kęs dla zaspokojenia Twojej ochoty na słodycze.
Prosty przepis od Nialla Kirklanda z dużą ilością kakao, nutą pikantnego cynamonu to świetny sposób na przepyszną przekąskę lub smaczny prezent dla znajomych i rodziny.
Przepis na 15 sztuk
Składniki:
- 60g Organiczne kakao w proszku
- 80g cukru o smaku kokosowym
- 100g syropu klonowego
- 60g oleju kokosowego (roztopionego)
- 2 jajka
- 180g mÄ…ki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka cynamonu
- Starte skórki z 2 pomarańczy
- 25g cukru pudru do obtoczenia masy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C/350°F.
- Wymieszaj kakao w proszku, cukier kokosowy, syrop klonowy i olej kokosowy w miseczce, do uzyskania odpowiedniej masy.
- Wbij jajka pojedynczo do miski, mieszając całość.
- Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, mieszankę przypraw, cynamon, skórki pomarańczy i wymieszaj.
- Mokrą masę połącz z suchymi składnikami i wymieszaj, do uzyskania gładkiej masy.
- Z czubatej łyżki masy, uformuj kuleczkę, obtocz cukrem pudrem, a następnie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób 15 takich sztuk.
- Piecz przez 10-12 minutes. Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż ostygną. Delektuj się pysznymi świątecznymi ciasteczkami!