Przepisy

Świąteczny Burger z Indykiem i Żurawiną

Nie możesz się już doczekać tego szczególnego dnia, kiedy w końcu będziesz mógł nacieszyć swoje podniebienie smakiem duszonego indyka z żurawiną?

Ten pyszny świąteczny burger jest świetną rozgrzewką przed głównym wydarzeniem Bożego Narodzenia. Zrobienie własnego mięsa z chudego mielonego indyka jest świetnym sposobem, aby wiedzieć co dokładnie znajduje się w Twoim burgerze i móc się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia, a dodatkowo możesz je przyprawić dokładnie tak jak lubisz.

A pyszny karmelizowany smak cebuli i sosu żurawinowego według przepisu Nialla jest naprawdę wyjątkowy.

Przepis na 4 porcje: 

Składniki:

  • 2 łyżki 100% Oleju kokosowego
  • 500g chudego mielonego indyka
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekanego)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 bułki brioche
  • 1 pomidor (w plasterkach)
  • Garść sałaty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula (cienko pokrojona)
  • 2 łyżki sosu żurawinowego

Dodatki:

  • 400 g słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych na frytki)
  • 250g pasternaku (obranego i pokrojonego na frytki)

Świąteczny Burger z Indykiem i żurawiną

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C / 400 ° F.
  2. Rozłóż chipsy ze słodkich ziemniaków i pasternaku na blaszce do pieczenia, polej łyżką oleju kokosowego i dopraw solą i pieprzem.
  3. Piecz ziemniaki i pasternak w piekarniku przez około 45 minut, od czasu do czasu sprawdzając, aby się nie przykleiły do blachy.
  4. W międzyczasie przygotuj hamburgery. Przypraw mielone mięso z indyka solą, pieprzem, papryką, płatkami chili, czosnkiem, natką pietruszki i jajkiem i włóż do dużej miski, aby wymieszać (jeśli twoja mieszanka jest zbyt mokra, dodaj trochę bułki tartej).
  5. Uformuj cztery równe okrągłe placki z mięsa.
  6. Następnie rozgrzej trochę oleju kokosowego na patelni i zacznij smażyć mięso.
  7. Smaż przez 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.
  8. Połóż plastry sera cheddar na górę mięsa, a następnie przenieś je na patelnię lub tacę odporną na działanie piekarnika i grilluj przez 5 minut, aby stopić ser.
  9. Aby rozkoszować się smakiem czerwonej cebuli i żurawiny, rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek na patelni i dodaj czerwoną cebulę i sos z żurawiny.
  10. Smaż przez 5 minut, mieszając łyżką / szpatułką, aby uwolnić soki, a następnie dodaj odrobinę wody.
  11. Zmniejsz ogień i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, aż cebula skarmelizuje się i zgęstnieje.
  12. I w końcu możesz stworzyć swojego pysznego burgera! Zacznij od bułki, następnie dodaj sałatę, mięso, sos i na koniec plasterek pomidora.
 

Świąteczny Burger z Indykiem i Żurawiną

Informacje odżywcze

Wartości na porcję

Kalorie: 544 kcal ( 180 kalorii z tłuszczu )

% Dziennego spożycia*
Całkowita zawartość tłuszczu 20g 31%
Całkowita zawartość węglowodanów 55g 18%
Białko 33g 66%

* Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.



Lauren Dawes

Lauren Dawes

Pisarz i redaktor

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!