Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Tofu po koreańsku | Wysokobiałkowy Posiłek Wegański

Tofu po koreańsku | Wysokobiałkowy Posiłek Wegański
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor3 lat Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes

Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy miłośnikiem grillowanego steka, musisz koniecznie spróbować tego tofu po koreańsku.

Niall Kirkland chce Ci pomóc w kontynuacji wyzwania #Veganuary, dzięki niesamowitemu przepisowi na tofu, który dostarczy Ci niezapomniane doznanie smakowe. Jeśli nie lubisz tofu, gwarantujemy, że jeszcze zmienisz zdanie. Zaufaj nam.Ze słodko-kwaśnym sosem, który jest po prostu przepyszny. Obiecujemy, że nie będziesz rozczarowany. Nie wspominając już o szczypiorku i dodatkach z nasion sezamu - mogą brzmieć jako delikatny dodatek, ale robią dużą różnicę w przygotowanym daniu.

Składniki:

Na chrupiące tofu:
  • 1 kostka tofu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 25g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżkaoleju kokosowego 
Na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżkiSyropu bez cukru (o smaku Chilli)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej zmieszanej z ok. 50 ml wrzącej wody.
Do podania:
  • Posiekana cebula dymka
  • Nasiona sezamu
  • Ryż basmati
Tofu po koreańsku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw pokrój tofu w kostki 2 cm i obficie dopraw solą i pieprzem.
  2. Włóż tofu do miski wypełnionej sosem sojowym i mieszaj, aż wszystkie kawałki będą w nim obtoczone.
  3. Następnie przełóż kawałki tofu do miski wypełnionej mąką kukurydzianą, wymieszaj do całkowitego pokrycia i odstaw na bok.
  4. Wymieszaj razem wszystkie lepkie składniki sosu (oprócz mieszanki z mąki kukurydzianej) i odstaw na bok.
  5. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i dodaj pokrojone kawałki tofu. Podsmażaj przez 4-5 minuty na średnim ogniu (olej powinien lekko skwierczeć). Sprawdź, czy kawałki tofu są złociste i chrupiące po podsmażonej stronie, a następnie obróć na drugą stronę, aż będą złote i chrupiące.
  6. Usmażone tofu ściągnij z patelni i odstaw na bok. Szybko wyczyść patelnię ręcznikiem papierowym i wylej na nią sos.
  7. Gotuj sos przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Jeszcze raz zagotuj, aż sos zgęstnieje, co powinno zająć 3-4 minuty.
  8. Przełóż chrupiące tofu z powrotem na patelnię z sosem. Uważaj, aby nie zostawiać tofu na patelni zbyt długo, bo straci swoją kruchość.
  9. Podawaj z ryżem basmati i udekoruj cebulą dymką oraz dużą ilością sezamu.
Odżywianie

Co to jest Maltitol i czy jest bezpieczny?

Maltitol to substancja występująca naturalnie, ale często jest wytwarzana w celu zastąpienia cukru w żywności. Może on oferować... Kliknij i przekonaj się.

Przepisy

Wysokobiałkowe Batony Śniadaniowe Na Dwa Sposoby | Pyszne Przekąski Do Pracy Zdalnej

Te 4-składnikowe batoniki orzechowe są doskonałym sposobem na zdrowe przekąski. Sprawdź wyjątkowe przepisy na wysokobiałkowe batony.

Sprawdź inne nasze artykuły:

Tofu po Koreańsku

Informacje odżywcze

Na porcje

Kalorie: 592 kcal ( 171 kalorii z tłuszczu )

% Dziennego Spożycia *
Całkowita Zawartość Tłuszczu 19g 29%
Całkowita zawartość Węglowodanów 60g 20%
Białko 34g 68%

* Procentowa wartość dziennego spożycia bazuje na diecie opartej o 2000 kalorii.

Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein