Te pyszne zapiekane płatki owsiane z jagodami sprawią, że będziesz o nich myślał w ponure zimowe wieczory, zaufaj nam.
To prosty przepis, który gwarantujemy, że za każdym razem zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego – jest tak samo rozgrzewający jak miska z kruszonką, tyle że zajmuje o wiele mniej czasu i wysiłku oraz nie zawiera masła ani cukru. Zdecydowanie najlepszy wybór.
Niall jest zakochany w kombinacji jagód i malin, aby uzyskać doskonały smak – ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zaczął eksperymentować z innymi dodatkami i nadzieniami!
Przepis na 6 porcji
Składniki
- 225g 100% płatków owsianych
- 30 g suszonego kokosa
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 600 ml mleka migdałowego
- 80g syropu klonowego
- 2 łyżki 100% Oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250g jagód
- 250g malin
Sposób przygotowania
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 ° C / 350 ° F.
- Następnie, do dużej miski dodaj owies, kokos, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i dobrze wymieszaj przed odłożeniem.
- Następnie w innej misce dodaj mleko migdałowe, syrop klonowy, połowę oleju kokosowego, jajko, wanilię i dobrze wymieszaj.
- Teraz dodaj zawartość pierwszej miski do drugiej i dokładnie wymieszaj, aby wszystko połączyć.
- Następnie delikatnie posmaruj naczynie do pieczenia resztą oleju kokosowego (najpierw go rozpuść) i dodaj połowę jagód i malin.
- Zetrzyj jagody za pomocą młynka do ziemniaków lub widelca – nie martw się, jeśli nie są one całkowicie zmiksowane – a następnie dodaj mieszankę owsianą.
- Wyrównaj owies, aby uzyskać równą powierzchnię i dodaj pozostałe jagody do potrawy.
- Piec w piekarniku przez 40 minut i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.
- Podawaj z syropem klonowym lub bitą śmietaną, jeśli nie liczysz kalorii.