0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Zdrowie

Dlaczego nadmiar sodu może zepsuć twoją dietę? | Sód – uważaj na nadmiar

Sód – sprawdź czy zażywasz za dużo sodu?

Dieta z nadmiarem sodu może powodować wiele problemów zdrowotnych. Sód w nadmiarze jest niestety bardzo niebezpieczny. Krajowy Instytut Serca, Płuc i Krwi zaleca zażywanie nie więcej niż łyżeczkę soli dziennie. Może wydawać się, że to bardzo mała ilość, ale przyzwyczajenie się może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych.

#1 Wzrost wagi

Zbyt dużo sodu zakłóca zdolność organizmu do wypłukania wody, a w prawidłowym stężeniu sód ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania zdrowego poziomu we krwi i narządach natomiast jego nadmiar nadwyręża nerki co może powodować obrzęk, wzdęcie lub zatrzymanie się wody, która może „przykryć” to nad czym tak intensywnie pracujesz.

Jeśli masz niski poziom tkanki tłuszczowej w swoim ciele i chcesz jeszcze poprawić swoją sylwetkę, a nie możesz może to być spowodowane nadmiarem wody w organizmie.

#2 Ciśnienie krwi

Jeśli nadmiar sodu doprowadził do zbyt dużej ilości zatrzymanej wody w organizmie, może to zwiększyć ciśnienie krwi do potencjalnie niebezpiecznych poziomów. Jeśli nie zostanie on uregulowany może to stanowić poważne ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jest to szczególnie niebezpieczne ponieważ za wysokie ciśnienie często nie daje żadnych objawów.

#3 Osteoporoza

Wysokie spożycie soli może osłabiać kości. Wynika to z wydzielania sodu wapnia. Oznacza to, że jeśli spożywasz zbyt dużo soli regularnie, istnieje większe ryzyko wystąpienia osteoporozy.

#4 Zwiększa pragnienie

Zatrzymywanie treningu co 2 minuty aby się napić może na prawdę utrudnić trening. Zbyt duża ilość soli może oznaczać, że twoje Ciało będzie potrzebowało więcej wody aby wypłukać nadmiar sodu.

Jak zmniejszyć spożycie sodu?

Po pierwsze należy unikać spożywania soli kuchennej. Może poprawić smak twojego jedzenia, ale dosypywanie jej do każdego posiłku może spowodować przekroczenie zalecanej dziennej dawki. Spróbuj eksperymentować z różnymi ziołami i przyprawami, aby poprawić smak dań bez dodatku soli.

Po drugie, unikaj gotowych dań. Sól jest stosowana jako wzmacniacz smaku i jako środek konserwujący, więc znajduje się w mnóstwie gotowych potraw.

Wykonanie własnych sosów, przypraw i posiłków jest idealnym rozwiązaniem aby uniknąć nadmiaru sodu. Jest to również dobra praktyka, ponieważ pomaga kontrolować ilość zjadanych kalorii i zmniejsza spożycie przetworzonej żywności za co Twój żołądek Ci podziękuje.



Myprotein Polska

Myprotein Polska

Autor i ekspert


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ