Odżywianie

Antyoksydanty | Przeciwutleniacze | Zwalcz stres oksydacyjny

Antyoksydanty – czym są?

Antyoksydanty nazywane są inaczej przeciwutleniaczami, posiadają zdolności do równoważenia szkodliwych procesów utleniających zachodzących w organizmie człowieka.

Ważne jest aby antyoksydanty były w równowadze z wolnymi rodnikami, które w nadmiernych ilościach są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu, sprzyjają bowiem rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki, gromadzą się szybciej gdy: palimy papierosy, przebywamy w zanieczyszczonym środowisku, nadużywamy alkoholu, zbyt dużo przebywamy na słońcu, jemy duże ilości potraw wędzonych czy grillowanych, zażywamy duże ilości leków, żyjemy w ciągłym stresie. Również ćwiczenia fizyczne wzmagają zapotrzebowanie na antyoksydanty.

 

„Nie ma substancji która byłaby trucizną i nie ma takiej która by nią nie była. Wszystko jest kwestią dawki”

Paracelus, lekarz medycyny, XVI wiek

 

Zadania/korzyści antyoksydantów:

neutralizacja wolnych rodników: które przyspieszają proces starzenia się organizmu, jak i również odkładają się w tkance tłuszczowej powodując spowalnianie, a nawet hamowanie procesu odchudzania organizmu, więc jeżeli twoim celem treningowym jest przyspieszenie metabolizmu i spadek tkanki tłuszczowej nie powinno antyoksydantów nie powinno zabraknąć w twojej suplementacji.

– zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy, cukrzycy, wrzodów żołądka, chorób układu krążenia, nowotworów, udaru, choroby Alheimera czy zaćmy

– zmniejszenie szkodliwego działania zanieczyszczeń powietrza

– pomagają przyśpieszyć procesy regeneracyjne i wspierają odporność.

Do najcenniejszych antyoksydantów zaliczymy:

– witaminę A,C i E

– selen, cynk, mangan, potas

– glutation

– resweratrol

– kwercetynę

– CoQ10 i PQQ

– karotenoidy

– ALA – kwas alfa-liponowy,

– SOD-dysmutazę ponadtlenkową

 

Jakie antyoksydanty wybierać:

WITAMINA C

Ile? 80 mg
Najlepsze  źródła w pożywieniu: warzywa i owoce (m.in.: maliny, czarna porzeczka, kiwi, acerola, pomarańcze, papryka, brokuły, pomidory)

Dlaczego jest potrzebna? Pośredniczy w syntezie kolagenu, insuliny oraz hormonów kory nadnerczy.

WITAMINA E

Ile? 10mg
Najlepsze  źródła w pożywieniu: oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy, nasiona, awokado, żółtko jaja.

Dlaczego jest potrzebna? Odpowiada za prawidłową przemian e materii, obniża poziom cholesterolu, działa odtruwająco.

WITAMINA A

Ile? 700 μg mężczyźni i 600 μg kobiety

Najlepsze  źródła w pożywieniu: wątroba wieprzowa, sery żółte, tłuste ryby, masło.

Dlaczego jest potrzebna? Pomaga utrzymać zdrową skórę, wspomaga funkcjonowanie wątroby, wspiera układ odpornościowy i bierze udział w przemianach metabolicznych hormonów steroidowych

CYNK

Ile?  9,5 mg mężczyźni i 7mg kobiety

Dlaczego jest potrzebny? Kieruje kurczliwością mięśni, ma swój udział w procesie tworzenia insuliny, poprawia sprawność umysłową i przyśpiesza gojenie się ran.

Najlepsze  źródła w pożywieniu: jaja, pełnoziarniste płatki, mięso, mleko i przetwory mleczne.

MAGNEZ

Ile? 300 mg mężczyźni i 270mg kobiety

Dlaczego jest potrzebny? Zapobiega demineralizacji kości, stymuluje mechanizmy obronne organizmu, odgrywa ważną rolę w procesie skurczu mięśni, pośrednio struje syntezą hormonu wzrostu i insuliny. Może polepszać regenerację po wysiłku siłowym, zwiększa wydolność tlenową.

Najlepsze  źródła w pożywieniu: płatki, owoce, warzywa, mleko, woda o wysokim stężeniu mineralizacji, kakao.

KAROTENOIDY

Ile? 1,5 mg beta-karotenu

Dlaczego są potrzebne? Mogą ochraniać przed niektórymi nowotworami, pomagają utrzymać zdrową skórę, mogą redukować c bolesność mięśni po treningu.

Najlepsze  źródła w pożywieniu: warzywa i owoce (o intensywnym zabarwieniu – morele, papryka, pomidory, mango, brokuły).

Zastosowanie antyoksydantów

Antyoksydanty przydatne są przy niedokrwieniu mięśni jak i również w urazach spowodowanych treningiem. Ćwiczenia mogą negatywnie wpłynąć na tkankę mięśniową (zwiększanie się ilości wolnych rodników, które doprowadzają do zmęczenia mięśni, a nawet ich zapalenia lub innych uszkodzeń tkanki mięśniowej).

W warunkach normalnych wolne rodniki produkowane są na niskim poziomie i neutralizowane przez działanie enzymów antyoksydacyjnych w wątrobie, mięśniach szkieletowych i innych układach. Warto więc dbać, aby w naszych codziennych posiłkach znajdowały się naturalne antyoksydanty i przeciwutleniacze.

Jednak gdy wzrasta poziom wolnych rodników, podczas wykonywania  ćwiczeń jednocześnie dochodzi do spadku poziomu antyoksydantów zdolnych do ich wyeliminowania. Tak więc dbaj o to aby dostarczać antyoksydanty w posiłkach i stosuj suplementacje by zapewnić organizmowi ich prawidłową ilość.



Magdalena Pardela

Magdalena Pardela

Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta


Magdalena teraz poleca


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ