Niezależnie od tego, czy ograniczasz węglowodany, jesteś na diecie keto, czy po prostu próbujesz zmniejszyć ogólne spożycie cukru, możesz rozważyć ten substytuty cukru. Maltitol, występujący w owocach i warzywach, ale także jest dodawany do żywności o niskiej zawartości cukru, jest jedną z wielu opcji na rynku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się czym jest i czy to dobra opcja dla Ciebie.Co to jest Maltitol? 
Maltitol to alkohol cukrowy stosowany jako substytut cukru głównie w przetworzonej żywności. Alkohole cukrowe lub poliole obejmują sorbitol, ksylitol i mannitol. Są wchłaniane w jelicie cienkim i mają mniej kalorii niż zwykły cukier (2,4 kcal / g w porównaniu z 4 kcal / g) .1 Jednak nadal posiada on indeks glikemiczny i przyczynia się do całkowitego spożycia węglowodanów.Dlaczego go używamy?
Maltitol jest używany do produkcji słodyczy - głównie cukierków, napojów, lekarstw i wypieków. Często są one sprzedawane jako produkty o niskiej lub obniżonej zawartości cukru, ponieważ dostarcza o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. Podczas gdy maltitol i inne alkohole cukrowe występują w niektórych owocach i warzywach, te w przetworzonej żywności są zwykle wytwarzane w celu dodania do tych innych produktów spożywczych i napojów.Korzyści stosowania Maltitolu
Maltitol zawiera mało kalorii 
Ponieważ maltitol jest tylko częściowo przyswajalny, dostarcza prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier, dzięki czemu jest pomocny w odchudzaniu. Pomimo niższej kaloryczności, żywność z maltitolem nadal smakuje słodko - chociaż maltitol jest nieco mniej słodki niż cukier.Jest zdrowszy dla Twoich zębów
Słodycze, napoje i słodzone gumy do żucia są często powiązane z próchnicą, ale bakterie w naszych ustach nie mogą trawić maltitolu. Z tego powodu zdecydowanie lepiej, aby spożywać pokarmy zawierające maltitol od czasu do czasu zamiast zwykłych słodkich przekąsek.1Czy jest bezpieczny? 
Maltitol może powodować niestrawność
W małych ilościach maltitol nie wywołuje skutków ubocznych i nie musisz mieć obaw dotyczących swojego bezpieczeństwa. Ze względu na różnice w sposobie trawienia maltitolu, duże ilości mogą powodować wzdęcia, dyskomfort, i biegunkę. Jest ogólnie uważany za bezpieczny, ale zaleca się unikanie go w czasie ciąży. 1Inne efekty uboczne
Niektóre nowe badania pokazują, że maltitol i inne alkohole cukrowe mogą działać jako prebiotyki i mieć wpływ na bakterie w naszym układzie pokarmowym przy długotrwałym stosowaniu.1 Wymaga to dalszych badań.Jak wypada na tle innych środków słodzących?
Maltitol ma mniej kalorii i węglowodanów niż cukier, ale więcej niż sztuczne słodziki.  
|   | 
Maltitol  | 
Aspartam  | 
Erytrytol  | 
Miód | 
Stevia  | 
Sukraloza  | 
Cukier | 
Xylitol  | 
| Sposób produkcji | 
Sztuczny* | 
Sztuczny | 
Sztuczny* | 
Naturalny  | 
Naturalny  | 
Sztuczny | 
Naturalny  | 
Sztuczny* | 
| 
 Kalorie 
(w gramie)   | 
2.4  | 
0  | 
0.25  | 
3  | 
0  | 
0  | 
4  | 
2.4  | 
| Węglowodany(w gramie)  | 
0.5  | 
0  | 
0.4  | 
0.8  | 
0  | 
0  | 
1  | 
1  | 
| GI  | 
35  | 
0  | 
1  | 
61  | 
0  | 
0  | 
68  | 
10  | 
| Słodkość | 
w 80% słodki jak cukier | 
200x bardziej słodki niż cukier  | 
w 65% słodki jak cukier | 
Tak samo słodki jak cukier | 
300x bardziej słodki niż cukier  | 
600x bardziej słodki niz cukier  | 
Cukier | 
Tak samo słodki jak cukier | 
    Zapamiętaj
Maltitol to substancja występująca naturalnie, ale często jest wytwarzana w celu zastąpienia cukru w żywności. Może on oferować niższy indeks glikemiczny i liczbę węglowodanów i jest bezpieczny w małych dawkach. Jeśli chcesz obniżyć spożycie cukru, zdecydowanie dobrym rozwiązaniem jest wybór produktów zawierających maltitol zamiast zwykłego cukru. Spodobał Ci się artykuł? Przeczytaj następne:
      Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.