Niezależnie od tego, czy ograniczasz węglowodany, jesteś na diecie keto, czy po prostu próbujesz zmniejszyć ogólne spożycie cukru, możesz rozważyć ten substytuty cukru. Maltitol, występujący w owocach i warzywach, ale także jest dodawany do żywności o niskiej zawartości cukru, jest jedną z wielu opcji na rynku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się czym jest i czy to dobra opcja dla Ciebie.
Co to jest Maltitol?Â
Maltitol to alkohol cukrowy stosowany jako substytut cukru głównie w przetworzonej żywności. Alkohole cukrowe lub poliole obejmują sorbitol, ksylitol i mannitol. Są wchłaniane w jelicie cienkim i mają mniej kalorii niż zwykły cukier (2,4 kcal / g w porównaniu z 4 kcal / g) .1 Jednak nadal posiada on indeks glikemiczny i przyczynia się do całkowitego spożycia węglowodanów.
Dlaczego go używamy?
Maltitol jest używany do produkcji sÅ‚odyczy – głównie cukierków, napojów, lekarstw i wypieków. CzÄ™sto sÄ… one sprzedawane jako produkty o niskiej lub obniżonej zawartoÅ›ci cukru, ponieważ dostarcza o poÅ‚owÄ™ mniej kalorii niż zwykÅ‚y cukier. Podczas gdy maltitol i inne alkohole cukrowe wystÄ™pujÄ… w niektórych owocach i warzywach, te w przetworzonej żywnoÅ›ci sÄ… zwykle wytwarzane w celu dodania do tych innych produktów spożywczych i napojów.
Korzyści stosowania Maltitolu
Maltitol zawiera maÅ‚o kaloriiÂ
Ponieważ maltitol jest tylko częściowo przyswajalny, dostarcza prawie o poÅ‚owÄ™ mniej kalorii niż zwykÅ‚y cukier, dziÄ™ki czemu jest pomocny w odchudzaniu. Pomimo niższej kalorycznoÅ›ci, żywność z maltitolem nadal smakuje sÅ‚odko – chociaż maltitol jest nieco mniej sÅ‚odki niż cukier.
Jest zdrowszy dla Twoich zębów
Słodycze, napoje i słodzone gumy do żucia są często powiązane z próchnicą, ale bakterie w naszych ustach nie mogą trawić maltitolu. Z tego powodu zdecydowanie lepiej, aby spożywać pokarmy zawierające maltitol od czasu do czasu zamiast zwykłych słodkich przekąsek.1
Czy jest bezpieczny?Â
Maltitol może powodować niestrawność
W małych ilościach maltitol nie wywołuje skutków ubocznych i nie musisz mieć obaw dotyczących swojego bezpieczeństwa. Ze względu na różnice w sposobie trawienia maltitolu, duże ilości mogą powodować wzdęcia, dyskomfort, i biegunkę. Jest ogólnie uważany za bezpieczny, ale zaleca się unikanie go w czasie ciąży. 1
Inne efekty uboczne
Niektóre nowe badania pokazują, że maltitol i inne alkohole cukrowe mogą działać jako prebiotyki i mieć wpływ na bakterie w naszym układzie pokarmowym przy długotrwałym stosowaniu.1 Wymaga to dalszych badań.
Jak wypada na tle innych środków słodzących?
Maltitol ma mniej kalorii i węglowodanów niż cukier, ale więcej niż sztuczne słodziki.
 | Maltitol | Aspartam | Erytrytol | Miód | Stevia | Sukraloza | Cukier | Xylitol |
Sposób produkcji | Sztuczny* | Sztuczny | Sztuczny* | Naturalny | Naturalny | Sztuczny | Naturalny | Sztuczny* |
Kalorie (w gramie)Â |
2.4Â | 0Â | 0.25Â | 3Â | 0Â | 0Â | 4Â | 2.4Â |
Węglowodany(w gramie) | 0.5 | 0 | 0.4 | 0.8 | 0 | 0 | 1 | 1 |
GIÂ | 35Â | 0Â | 1Â | 61Â | 0Â | 0Â | 68Â | 10Â |
Słodkość | w 80% słodki jak cukier | 200x bardziej słodki niż cukier | w 65% słodki jak cukier | Tak samo słodki jak cukier | 300x bardziej słodki niż cukier | 600x bardziej słodki niz cukier | Cukier | Tak samo słodki jak cukier |
Zapamiętaj
Maltitol to substancja wystÄ™pujÄ…ca naturalnie, ale czÄ™sto jest wytwarzana w celu zastÄ…pienia cukru w żywnoÅ›ci. Może on oferować niższy indeks glikemiczny i liczbÄ™ wÄ™glowodanów i jest bezpieczny w maÅ‚ych dawkach.Â
Jeśli chcesz obniżyć spożycie cukru, zdecydowanie dobrym rozwiązaniem jest wybór produktów zawierających maltitol zamiast zwykłego cukru.