0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Odżywianie

Faszerowane Bataty z Jackfruit | Przepis na zamiennik wieprzowiny

Pierwotnie występujący w tropikalnych nizinach południo-zachodnich Indi (teraz dostępny w supermarkecie), Jackfruit lub Dżakrut cieszy się rosnącą popularnością wśród weganów, wegetarianów oraz semiwegetarianów ze względu na wyjątkową mięsną teksturę.

Miąższ dżakfruta jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi oraz błonnika – jest doskonały jako źródło wolno uwalnianej energii oraz przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo, owoce zawierają przyzwoite poziomy witaminy B6, a także całkiem przyzwoite poziomy witaminy C oraz potasu.

Niedojrzałe dżakfruty mogą być wykorzystywane w wielu posiłkach – ale ta grillowana “wieprzowina” to przepyszny substytut mięsa, który smakuje jak prawdziwy rarytas. W połączeniu z naszym Sosem BBQ Bez-cukru wraz z odżywczymi batatami oraz awokado, te Grillowane Dżakfruty to coś czego potrzebujesz w te zimne zimowe wieczory, aby zachować ciepło, ale również dobrze sprawdzą się na klasycznym grillu!

Składniki

  • 1 łyżka 100% Oleju kokosowego
  • 4 średniej wielkości bataty
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 x 400g puszka młodych zielonych dżakfrutów
  • 150ml Sosu BBQ Bez-cukru
  • 2 średnie awokado
  • Kilka liści kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C z termoobiegiem.
  2. Rozłóż bataty na blaszce do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym oraz dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Piecz przez 45 minut na środkowej półce.
  3. W czasie, kiedy czekasz na bataty przygotuj dżakfruty. Odsącz młode dżakfuty, a następnie wyłóż miąższ z owoców na głęboką blaszkę do pieczenia.  Dodaj połowę sosu BBQ Bez-Cukru i zamieszaj. Przykryj wszystko dokładnie folią aluminiową. Piecz na tej samej półce co bataty przez 40 minut.
  4. W trakcie czekania przygotuj sos. Po prostu przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i zetrzyj miąższ. Posiekaj liście kolendry.
  5. Kiedy bataty i dżakfuty będą gotowe wyciągnij je z piekarnika. Wymieszaj resztę sosu BBQ Bez-cukru z dżakfrutami, a następnie przekrój bataty na pół.
  6. Dodaj na wierzch dżakfruty BBQ, awokado i kolentre. Roślinna perfekcja.

Informacje odżywcze na Jednego faszerowanego batata:

Kcal: 436

Białko: 7g

Węglowodany: 74g

Tłuszcz: 15g



Jennifer Blow

Jennifer Blow

Autor i ekspert

Jennifer Blow is our editor and UKVRN Registered Associate Nutritionist – the UK’s register of competent and qualified nutrition professionals. She has a Bachelor of Science in Nutritional Science and a Master of Science by Research in Nutrition, and now specialises in the use of sports supplements for health and fitness, underpinned by evidence-based research. Jennifer has been quoted or mentioned as a nutritionist in major online publications including Vogue, Elle, and Grazia, for her expertise in nutritional science for exercise and healthy living. Her experience spans from working with the NHS on dietary intervention trials, to specific scientific research into omega-3 fatty acid supplementation and also the effect of fast foods on health, which she has presented at the annual Nutrition Society Conference. Jennifer is involved in many continuing professional development events to ensure her practise remains at the highest level. Find out more about Jennifer’s experience here: https://uk.linkedin.com/in/jennifer-blow. In her spare time, Jennifer loves hill walking and cycling, and in her posts you’ll see that she loves proving healthy eating doesn’t mean a lifetime of hunger.


Ekspresowa dostawa w ciągu 1-2 dni roboczych! Aż 95% naszych wysyłek dociera w 1 dzień roboczy Kupuj Teraz