Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Faszerowane Bataty z Jackfruit | Przepis na zamiennik wieprzowiny

Faszerowane Bataty z Jackfruit | Przepis na zamiennik wieprzowiny
Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk5 lat Ago
Wyświetl profil Jennifer Blow

Pierwotnie występujący w tropikalnych nizinach południo-zachodnich Indi (teraz dostępny w supermarkecie), Jackfruit lub Dżakrut cieszy się rosnącą popularnością wśród weganów, wegetarianów oraz semiwegetarianów ze względu na wyjątkową mięsną teksturę.

Miąższ dżakfruta jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi oraz błonnika - jest doskonały jako źródło wolno uwalnianej energii oraz przyczynia się do poprawy trawienia. Dodatkowo, owoce zawierają przyzwoite poziomy witaminy B6, a także całkiem przyzwoite poziomy witaminy C oraz potasu.

Niedojrzałe dżakfruty mogą być wykorzystywane w wielu posiłkach - ale ta grillowana “wieprzowina” to przepyszny substytut mięsa, który smakuje jak prawdziwy rarytas. W połączeniu z naszym Sosem BBQ Bez-cukru wraz z odżywczymi batatami oraz awokado, te Grillowane Dżakfruty to coś czego potrzebujesz w te zimne zimowe wieczory, aby zachować ciepło, ale również dobrze sprawdzą się na klasycznym grillu!

Składniki

  • 1 łyżka 100% Oleju kokosowego
  • 4 średniej wielkości bataty
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 x 400g puszka młodych zielonych dżakfrutów
  • 150ml Sosu BBQ Bez-cukru
  • 2 średnie awokado
  • Kilka liści kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C z termoobiegiem.
  2. Rozłóż bataty na blaszce do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym oraz dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Piecz przez 45 minut na środkowej półce.
  3. W czasie, kiedy czekasz na bataty przygotuj dżakfruty. Odsącz młode dżakfuty, a następnie wyłóż miąższ z owoców na głęboką blaszkę do pieczenia.  Dodaj połowę sosu BBQ Bez-Cukru i zamieszaj. Przykryj wszystko dokładnie folią aluminiową. Piecz na tej samej półce co bataty przez 40 minut.
  4. W trakcie czekania przygotuj sos. Po prostu przekrój awokado na pół, wyciągnij pestkę i zetrzyj miąższ. Posiekaj liście kolendry.
  5. Kiedy bataty i dżakfuty będą gotowe wyciągnij je z piekarnika. Wymieszaj resztę sosu BBQ Bez-cukru z dżakfrutami, a następnie przekrój bataty na pół.
  6. Dodaj na wierzch dżakfruty BBQ, awokado i kolentre. Roślinna perfekcja.

Informacje odżywcze na Jednego faszerowanego batata:

Kcal: 436

Białko: 7g

Węglowodany: 74g

Tłuszcz: 15g

Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk
Wyświetl profil Jennifer Blow

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.

myprotein