Suplementy

Jak powstaje Kreatyna | Laboratorium

Ludzie uwielbiają słuchać o kreatynie. Co to jest, jak działa i jak powstaje. Czas więc dać ludziom to, czego chcą.

Przez ostatnie kilka miesięcy pracowaliśmy nad serią In The Lab, w której poznasz kulisy powstawania naszych najpopularniejszych produktów. Pokazaliśmy już, jak wytwarzamy nasze Impact Whey Protein. Teraz pokazujemy Ci, z czego składa się nasz Monohydrat Kreatyny. 

Jak wyjaśnia Paul Smith-Johnson, projektant produktów Myprotein, kreatyna jest naturalnie występująca cząsteczną wytwazaną przez nerki i zmagazynowaną w naszych mięśniach. Możemy uzyskać ją w naszej diecie poprzez produkty pochodzenia zwierzęcego, ale jest prawie niemożliwe, aby spożywać ją w ten sposób, aby miało to wpływ na wyniki sportowe. 

Nie musisz wierzyć na słowo. Kreatyna jest jednym z najlepiej przebadanych suplementów na rynku, z około 1000 badaniami, które to potwierdzają.

W każdym razie nadszedł moment na który wszyscy czekali… jak to jest zrobione? 

Pierwszy proces obejmuje specjalistyczne laboratorium i dwa kluczowe składniki: sarkozynian sodu i cyjanamid. 

Sarkozynian sodu jest jak sól, ale ma lekko słodkawy posmak. Cyjanamid jest białym ciałem stałym. Prawdopodobnie spotkasz go kilka razy dziennie, ponieważ jest powszechnie spotykany w paście do zębów.

Te dwa składniki są podgrzewane i poddawane działaniu ciśnienia w dużym naczyniu reakcyjnym. Tworzy to płyn, który następnie chłodzimy i otrzymujemy krystaliczną kreatynę. Jest ona następnie oczyszczana przez wirówkę, która wypłukuje wszelkie zanieczyszczenia. Czysty płyn jest następnie suszony próżniowo i mielony na drobny proszek, co ułatwia rozpuszczanie w wodzie. Później jest testowany, aby upewnić się, że spełnia wymagania czystości.

jak powstaje kreatyna

W naszej fabryce drobna kreatyna w proszku jest transportowana z magazynu surowca do wagi podczas końcowych etapów produkcji. Każda wyprodukowana przez nas partia kreatyny zużywa kilkaset kilogramów surowców, a prawie nic się nie marnuje. 

W przeciwieństwie do innych produktów, nie jest wymagane mieszanie, więc możemy umieścić kreatynę bezpośrednio w IBC, a następnie na linii pakującej, gdzie produkt jest przesiewany i umieszczany w naszych charakterystycznych torebkach. Produkt jest zaplombowany, prześwietlony, zeskanowany w celu zapewnienie jakości i wysłany do magazynu, gdzie będzie czekać by ruszyć w podróż do konsumentów.

To naprawdę proste. 

Podsumowanie

Cóż, teraz wiesz skąd bierze się i jak powstaje Twoja kreatyna. Aby dowiedzieć się, jak powstają niektóre z naszych innych najpopularniejszych produktów sprawdź brytyjski kanał Myprotein na Youtube. Jak powiedziałem, elfy zawsze ciężko pracują.

Spodobał Ci się ten artykuł? Sprawdź inne:

Zdrowo i Tanio | Marketowe Produkty Marki Własnej

Odżywianie

Zdrowo i Tanio | Marketowe Produkty Marki Własnej

Czy da się tanio i zdrowo? Ceny żywności rosną od kilku miesięcy. Sprawdź czy wybieranie produków marki własnej marketów wpływa na jakośc Twojej diety.

2022-07-21 21:42:01Autor Myprotein Polska


Nie Potrzebujesz Cardio do Odchudzania

Trening

Nie Potrzebujesz Cardio do Odchudzania

Jeśli chcesz stracić trochę tkanki tłuszczowej, ale nudzisz się na bieżni i nie możesz znieść roweru nie martw się - cardio nie jest jedynym sposobem.

2022-06-01 21:48:57Autor Monica Green

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.



Emily Wilcock

Emily Wilcock

Autor i ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!