Przejdź do głównej zawartości
Suplementy

Resveratrol | Przeciwutleniacz | Antyoksydanty | Winogrona

Resveratrol | Przeciwutleniacz | Antyoksydanty | Winogrona
Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk7 lat Ago
Wyświetl profil Jennifer Blow

Czym jest resveratrol?

Resveratrol jest związkiem chemicznym pochodzenia organicznego. Należy do rodziny przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Oznacza to, że zabija wolne rodniki tlenowe, które powodują starzenie się komórek i powstawanie nowotworów. Jego głównym źródłem jest czerwone wino, produkowane z winogron z zachowaniem skórek. Sprzyja poprawie ogólnego stanu zdrowia i ma działanie prewencyjne w przypadku wielu chorób. Dzięki swoim właściwościom cieszy się olbrzymim zainteresowaniem lekarzy i firm suplementacyjnych.

Działanie

Resveratrol chroni nas przed nowotworami. Hamuje on inicjację oraz rozwój raka. Spowodowane jest to po pierwsze jego właściwościami przeciwutleniającymi. Po drugie hamowaniem enzymów I fazy i stymulacji enzymów II fazy, biorących udział w detoksykacji kancerogenów. Badania nad tymi procesami wciąż trwają i pojawia się wiele ciekawych publikacji, które zwracają uwagę na jego pozytywne działanie podczas leczenia chemioterapią.

Wykazano, że Resveratrol ma działanie rozkurczowe. Oznacza to, że normuje ciśnienie krwi. Zmniejsza on napięcie ścian naczyń krwionośnych. To z kolei będzie pozytywnie wpływało na zmniejszenie ryzyka wystąpienie ataków serca. Dodatkowo w badaniach nad resveratrolem zauważono, że zmniejsza on czas trwania arytmii serca i zwiększa poziom tlenku azotu.

Postrzegany jest coraz częściej także jako substancja mogąca zapobiegać wystąpieniu otyłości. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL w ścianach naczyń krwionośnych. Przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy. Hamuje agregację płytek krwi i nie dopuszcza do powstawania groźnych zakrzepów. Odgrywa również istotną rolę w regulacji równowagi energetycznej organizmu. Tym samym jest wstanie wspomóc utrzymanie homeostazy glukozy oraz zahamować powstawanie nowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie zmuszając organizm do pozbycia się zapasów już istniejącej.

Korzystanie wpływa na leczenie i zapobieganie powstawaniu zespołowi stopy cukrzycowej. Ponieważ ma spory wpływ na utrzymanie homeostazy glukozy wykorzystywany jest w celu leczenia powikłań cukrzycowych. Badanie przeprowadzone w 2011 roku na zwierzętach potwierdziło, ze leczenie resveratrolem opóźnia rozwój choroby cukrzycowej nerek. Dodatkowo wykazano, że zapobiega on utracie mięśniowej i poprawia metabolizowanie lipidów u cukrzyków.

Resveratrol ma jeszcze wiele innych pozytywnych działań na nasz organizm. Część z nich jest bezpośrednia, a część pośrednia. Pewne jest jednak, że warto wiedzieć o nim więcej.

Opinie

Warto pamiętać, że wszystko w nadmiarze staje się szkodliwe. Łącznie z resveratrolem. Jego nadmierna ilość może powodować wahania apetytu, utratę masy ciała oraz zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Między innymi spadek ilość białych i czerwonych krwinek krwi.

Resveratrol jest cenionym antyutleniaczem i lekarstwem na wiele dolegliwości. Znajdziemy go prócz w czerwonym winie także w truskawkach, jabłkach, żurawinie czy jagodach.

Wszystkie pozytywne opinie na temat tego przeciwutleniacza poparte są badaniami i ich pozytywnymi wynikami. Daje nam to możliwość dania tej substancji sporej dawki zaufania.

Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk
Wyświetl profil Jennifer Blow

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.

myprotein