Odżywianie

Dieta Kopenhadzka | Wypróbuj Kopenhadzki sposób żywienia | Dowiedz się więcej o rodzajajch diety

Dieta Kopenhadzka – czym jest?

Dieta Kopenhadzka budzi wiele kontrowersji. Jest to dieta odchudzająca 13-dniowa, znana również pod nazwą Diety Duńskiej. Jej największą zaletą jest fakt, że pozwala ona w krótkim czasie zrzucić nawet kilkanaście kilogramów. Niestety dieta nie jest idealna i oceniana przez specjalistów jako szkodliwa, ze względu na możliwość wystąpienia różnych problemów zdrowotnych. Dieta niekorzystnie wpływa na stan zdrowia. Może powodować rozwój osteoporozy i miażdżycy oraz uszkodzenie wątroby i nerek.

Dlatego zanim zaczniesz stosować Dietę Kopenhadzką przeczytaj artykuł i zastanów się czy tak szybka utrata wagi jest warta poniższych konsekwencji zdrowotnych. Pamiętaj, że po spadku wagi w tak szybkim czasie Twoja skóra nie zdąży nabrać jędrności, a ciało i tak nie będzie wyglądać jak z okładki gazety. Po zakończeniu „diety cud”, a bez zmiany na stałe nawyków żywieniowych, wcześniejsza waga wróci i pojawi się twz. efekt jojo.

Jak wygląda menu diety 13-dniowej?

Pierwszy „posiłek” każdego dnia to czarna kawa z cukrem. Podczas trwania diety dozwolone są wyłącznie jajka, chude mięso, warzywa i woda niegazowana (ok. 2 litrów dziennie). Należy całkowicie wykluczyć sól i nie można  żuć gumy do żucia.

1 i 8 DZIEŃ

Śniadanie:       Kawa z kostką cukru.

Obiad:             2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor.

Kolacja:           Befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

2 i 9 DZIEŃ

Śniadanie:       Kawa z kostką cukru.

Obiad:             Befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc.

Kolacja:           Plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

3 i 10 DZIEŃ

Śniadanie:       Kawa z kostką cukru.

Obiad:             Szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc.

Kolacja:           2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.

4 i 11 DZIEŃ

Śniadanie:       Kawa z kostką cukru.

Obiad:             Jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku.

Kolacja:           1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

5 i 12 DZIEŃ

Śniadanie:       Duża tarta marchewka z cytryną.

Obiad:             300 g chudej ryby gotowanej na parze.

Kolacja:           Befsztyk wołowy, 5 liści sałaty.

 

6 i 13 DZIEŃ

Śniadanie:       Duża tarta marchewka z cytryną.

Obiad:             Cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z olejem i cytryną.

Kolacja:           2 jajka na twardo, duża marchew.

7 DZIEŃ

Śniadanie:       Herbata.

Obiad:             Kawałek chudego mięsa z grilla, owoc.

Kolacja:           nic

Podsumowując:

Dieta Kopenhaska znajduje obecnie bardzo dużo zwolenników. Lecz pomimo wyraźnych efektów w redukcji masy ciała, warto zastanowić się czy jej negatywne następstwa zdrowotne są warte tak szybkiej utraty wagi.

Poprzez tak małą ilość kalorii, które dostarczamy do organizmu na diecie główkowej dochodzi do kwasicy metabolicznej, która w konsekwencji powoduje brak poczucia głodu, zaś z drugiej strony doprowadza do  uszkodzenia ważnych narządów wewnętrznych na skutek wykorzystania zasobów endogennych, niedoboru białka i zaburzeń wodno-elektrolitowych. Głodówka powoduje spadek przemiany materii aż o 15-20% co w konsekwencji doprowadza do efektu jojo.

Więc jeżeli pragniesz cieszyć się stałą utratą wagi, jędrną skórą i ciałem konieczna jest zmiana stylu życia, w tym sposobu żywienia, a nie dieta głodówkowa. Jeżeli nie wiesz od czego zacząć, zamiast działać na własną rękę zgłoś się do dietetyka klinicznego lub doświadczonego trenera personalnego, który również rozpisze dobrze zbilansowaną dietę.

Działaj, i nie odkładaj wszystkiego na jutro! 😉



Magdalena Pardela

Magdalena Pardela

Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta


Magdalena teraz poleca


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ