Przejdź do głównej zawartości
Przepisy

Świeże Sajgonki Z Sosem Satay | Przepisy na dania na wynos

Świeże Sajgonki Z Sosem Satay | Przepisy na dania na wynos
Lauren Dawes
Pisarz i redaktor4 lat Ago
Wyświetl profil Lauren Dawes

Jedzenie na wynos w Twoim domu - w zdrowszej wersji

Nie ma powodu, dla którego musiałbyś zrezygnować ze swoich ulubionych smaków, rujnować swoją dietę i zostawiać znaczną część swojej wypłaty w restauracjach serwujących dania na wynos.Dzięki temu prostemu przepisowi możesz delektować się pyszną porcją świeżych sajgonek z najbardziej niesamowitym sosem Satay, jaki kiedykolwiek próbowałeś (przepraszam za nieskromność, ale to prawda).Przygotowaliśmy dwie różne opcje nadzienia, jedną całkowicie wegańską, a drugą z krewetkami, więc tymi bardziej wyszukanymi sajgonkami powinniście zadowolić wszystkich swoich przyjaciół i rodzinę.Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś też eksperymentował z własnymi nadzieniami - dodaj ulubione warzywa lub nawet rozdrobnione gotowane mięso!No to rolujemy te sajgonki!Przepis na 8 porcji.
 

Składniki:

Na sajgonki:
  • 100g makaronu wermiszel
  • 10g świeżej kolendry (drobno posiekana)
  • 10g świeżej mięty (drobno posiekana)
  • 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
  • 8 arkuszy okrągłego papieru ryżowego
  • Wody
  • 12 ugotowanych krewetek (opcjonalnie)
  • 1 marchew (posiekana w długie, cienkie słupki)
  • ½ ogórka (posiekanego w długie, cienkie słupki)
  • 1 żółta papryka (posiekana w długie, cienkie słupki)
  • 1 czerwona papryka (posiekana w długie, cienkie słupki)
  • ¼ czerwonej kapusty (posiekanej w długie, cienkie słupki)
  • Garść liści sałaty
Na sos:
  • 125g Naturalnego Masła Orzechowego (jeśli masz alergię, spróbuj dodać tahini!)
  • 1 kawałek świeżego imbiru (obranego i zmiażdżonego)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżonego)
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 czerwone chili (drobno posiekane)
Sajgonki Z Sosem Satay

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj makaron, włóż ugotowany do dużej miski, dodaj posiekaną kolendrę, miętę i lekki sos sojowy. Wymieszaj i odłóż na bok.
  2. Przygotuj składniki nadzienia krojąć wszystki warzywa w drobne paski. Rozłóż okrągły papier ryżowy na talerzu i trzymaj przygotowaną mieszankę makaronu w pobliżu. Będziesz także potrzebować naczynia z wodą.
  3. Następnie włóż arkusz papieru ryżowego do wody i pozostaw do namoczenia przez 30 sekund.
  4. Delikatnie wyjmij papier, uważając, aby go nie podrzeć, a następnie połóż go na wilgotnej, czystej ścierce do naczyń. Uważam, że jest to najlepsza powierzchnia do układania sajgonek, ponieważ zapobiega sklejaniu się i rozrywaniu.
  5. Teraz ułóż nadzienie w linii w poprzek papieru ryżowego, nieco poniżej środka. Pamiętaj, aby zostawić około 2 cm przerwy na obu końcach, aby zapewnić sobie wystarczająco dużo miejsca na złożenie papieru. Zacznij od pasków warzyw, następnie kilku liści sałaty i na koniec makaron.
  6. Ostrożnie zwiń papier tak, aby koniec nadzienia był najpierw zakryty, a następnie zagnij od dołu, aby owinąć całe nadzienie. Powinieneś ciasno owinąć papierem wypełnienie.
  7. Powtórz czynność z pozostałymi składnikami, aż uzyskasz 8 równomiernie wypełnionych sajgonek. Przetnij każdy na pół i odłóż na bok, przygotowując sos Satay.
  8. Do małej miseczki dodaj masło orzechowe, imbir, czosnek, sok z limonki, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy i chili, dokładnie wymieszaj widelcem. Powinieneś uzyskać gładką, gęstą konsystencję.
  9. Podawaj świeże sajgonki z dużą ilością sosu do maczania w bocznej misce i delektuj się smakiem jak z najlepszej restauracji!

Informacje odżywcze w porcji

  W Sajgonce W porcji sosu
Kalorie 73 130
Białko 3.9g 4g
Węglowodany 14.5g 7.8g
Tłuszcz 0.4g 9.1g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Przepisy

Ciasto z Kubeczka z Płynną Czekoladą | Deser, Który Zrobisz w Mikrofali

Jeśli jesteś osobą, która zawsze pragnie czegoś słodkiego, to niesamowite ciasto z kubeczka z płynnym środkiem z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.

Przepisy

Zapiekane Płatki Owsiane Z Jagodami

Te pyszne zapiekane płatki owsiane z jagodami sprawią, że będziesz o nich myślał w ponure zimowe wieczory, zaufaj nam.

Lauren Dawes
Pisarz i redaktor
Wyświetl profil Lauren Dawes

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.

W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.

Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.

myprotein