Przejdź do głównej zawartości
Suplementy

Kwasy Omega 3 – Suplementacja Olejem Rybnym

Kwasy Omega 3 – Suplementacja Olejem Rybnym
Anna Piekutowska
Trening Funkcjonalny/Dietetyka7 lat Ago
Wyświetl profil Anna Piekutowska

Kwasy Omega 3 - dlaczego są dla nas tak ważne? Organizm sam nie potrafi wytworzyć niezbędnych nam kwasów omega 3, dlatego musimy dostarczać je z zewnątrz. Sprawdź dlaczego tak ważne jest przyjmowanie olejów rybnych, jaki jest odpowiedni bilans kwasów omega 3 i omega 6, oraz jakiego oleju używać. W dzisiejszym artykule najważniejsze zalety przyjmowania olejów pochodzenia rybnego.

POZYTYWNIE NIENASYCONE KWASY

Tłuste ryby śledź, łosoś, makrela, dorsz, halibut, rekin, kryl antarktyczny to naturalne źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) do których należy kwas linolowy z grupy omega 6 i kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3. Oba te kwasy nie są syntetyzowane przez organizm, dlatego niezbędne jest dostarczenie ich z zewnątrz. Skąd wynika ta niezbędność? Chemicznie są niezbędne do wytwarzania hormonów regulujących procesy fizjologiczne występujących we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych, oraz z owych egzogennych kwasów nienasyconych organizm syntetyzuje inne potrzebne mu kwasy.

GDY ZABRAKNIE OMEGA

Najważniejszymi negatywnymi skutkami przy niedoborach kwasów omega 3 są choroby skóry, układu krążenia. niedorozwój płodu, zwiększenie utraty wody w organizmie, choroby auto-immunologiczne. Wzbudzić naszą uwagę powinno od początku duże pragnienie, częste oddawanie moczu, sucha skóra i włosy , problemy  z koncentracją, spaniem, zapominaniem, depresje , niepokój.  Ogólna profilaktyka zdrowotna zakłada 850 mg  kwasówomega 3 dziennie, natomiast by poprawić poziom glicerydów i dobrego cholesterolu dzienna norma wynosi 3-4 g dziennie.

kwast omega 3

BILANS SŁUŻY, ZABURZENIE JEGO SZKODZI

Problemem w dzisiejszych czasach jest zaburzony stosunek kwasów omega 6 do omega 3 często 30:1, 15:1, a powinien wynosić najkorzystniej  2:1, 1:1, nie więcej niż 4:1. Duże spożycie Omega 6  wynika z powszechności stosowania w przemyśle żywieniowym przez korzystną ekonomię i dostępność . Nadmiar omega 6 w stosunku do braku Omega 3 sprzyja rozwojowi raka po menopauzie, zwiększenie Omega 3 minimalizuje owo ryzyko.  Wskazane jest ograniczenie żywności przetworzonej takiej jak  chleby, ciasta, ciastka, desery, margaryny, a także migdałów, orzechów ze względu na wysokie zawartości omega 6 , a zwiększenie omega 3 , które największe źródła ma w olejach rybnych, tj. tran, olej z łososia, z dorsza, tuńczyka a także z najlepszą bioaktywnością z kryla antarktycznego .

MEGA OMEGA

Korzyści zdrowotne Omega 3 są nieskończone można by rzec, od wzmocnienia odporności przez obniżanie ciśnienia krwi, po tłumienie stanów zapalnych, wspomaganie pracy stawów. Poza tym omega 3 reguluje poziom cholesterolu we krwi, wspomagając układ krążenie, cukru, normując glikemię, usprawniając tym pracę nerek, oczyszczając  i usprawniając wątrobę, czy serotoniny, wpływając na lepszy nastrój.

SUPLEMENTACJA CO WYBRAĆ?

Działanie prewencyjnym napewno będzie zwiększenie brakujących Omega 3 , a zmniejszenie spożycia pokarmów bogatego w Omega 6, chyba, że w diecie jest totalny brak owych kwasów, wówczas zalecam uzupełnić ją w stosunku 1 (Omega 3) :2 (Omega 6). Oczywiście braki Omega 3 są bardziej szkodliwe niż Omega 6, dlatego warto w obecnym często zatrutym środowisku naturalnym najbezpieczniej wybrać przebadaną formę suplementacji pochodzącej wyłącznie z laboratorium, które uzyskało certyfikat Unii Europejskiej gwarantujący niski poziom zanieczyszczeń, lub  można dbać o pochodzenie ryb co najmniej trzy razy na tydzień, uzupełniając niedobory omega 3. 100-200 g ryb świeżych dostarcza 2 g kwasów omega 3, mrożenie, puszkowanie powoduje utlenianie kwasów tracąc cenne właściwości.

Na rynku istnieją suplementy gdzie jedna tabletka ma około 1000 mg , czyli 1 g omega 3, co ułatwia ze względu na dostępność, czas, fundusze. Najbardziej bioaktywnym rodzajem oleju jest olej z kryla antarktycznego, który dodatkowo posiada naturalną zawartość astaksantyny, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Ponad to jego przewaga nad innymi rybnymi olejami jest taka, że ma ponad 300 razy silniejsze niż witamin A i E, ponad 48 silniejsze niż kwasu omega-3, ponad 34 razy silniejsze niż koenzymu Q.

Anna Piekutowska
Trening Funkcjonalny/Dietetyka
Wyświetl profil Anna Piekutowska
W branży od dwóch lat jako doradca klienta w branży fitness. Pomagam dopasować aktywność dla osób na każdym etapie początkujących, sredniozaawansowanych i zaawansowanych całokształt określając jako trening mentalny. Posiadam uprawnienia trenera personalnego po Akademii Mistrzostwa Sportowego. Wiedzę zbudowałam rownież na biochemii podczas studiów Ochrony Środowiska. Prowadzę treningi wzmacniające outdoorowe dla biegaczy night runners. Posiadam certyfikat rep training sztangi wydany przez Fitness University. Interesuje się holistycznym podejściem do człowieka, zarówno w aspekcie progresu fizycznego jak i mentalnego, dlatego moja mocna strona jest psychologia sportu. Osobowościowo wulkan energii z nieprzeciętnym pozytywnym podejściem. Kwalifikacje: Uprawnienia trenera personalnego Akademii Mistrzostwa Sportowego Certyfikat rep training sztangi Fitness University
myprotein