Omega 3 – zdrowe tÅ‚uszcze
Organizm sam nie potrafi wytworzyć niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego musimy dostarczać je z zewnątrz. Sprawdźcie dlaczego tak ważne jest przyjmowanie olejów rybnych. Odpowiedni bilans kwasów omega 3 i omega 6, musi być zachowany. Dowiedz się jakiego oleju używać. W dzisiejszym artykule poznacie najważniejsze zalety przyjmowania olejów pochodzenia rybnego.
Pozytywnie nienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuste ryby śledź, łosoś, makrela, dorsz, halibut, rekin, kryl antarktyczny to naturalne źródła Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Należy do nich kwas linolowy z grupy omega 6 i kwas alfa-linolenowy z grupy omega 3. Oba te kwasy nie są syntetyzowane przez organizm, dlatego niezbędne jest dostarczenie ich z zewnątrz. Skąd wynika ta niezbędność? Chemicznie są niezbędne do wytwarzania hormonów regulujących procesy fizjologiczne. Procesy te występują we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych. Ponadto z egzogennych kwasów nienasyconych organizm syntetyzuje inne potrzebne mu kwasy.
Gdy zabraknie omega
Najważniejszymi negatywnymi skutkami przy niedoborach ogólnie NNKT są choroby skóry, układu krążenia. Niedorozwój płodu, zwiększenie utraty wody w organizmie, choroby auto-immunologiczne. Wzbudzić naszą uwagę powinno od początku duże pragnienie. Również częste oddawanie moczu, sucha skóra i włosy , problemy z koncentracją, spaniem, zapominaniem, depresje , niepokój.  Ogólna profilaktyka zdrowotna zakłada 850 mg omega 3 dziennie. Natomiast by poprawić poziom glicerydów i dobrego cholesterolu dzienna norma wynosi 3-4 g dziennie.
Bilans służy, zaburzenie go szkodzi
Problemem w dzisiejszych czasach jest zaburzony stosunek kwasów omega 6 do omega 3. Często wynosi 30:1, 15:1, a powinien wynosić najkorzystniej 2:1, 1:1, nie więcej niż 4:1. Duże spożycie Omega 6 wynika z powszechności stosowania w przemyśle żywieniowym przez korzystną ekonomię i dostępność . Nadmiar omega 6 w stosunku do braku Omega 3 sprzyja rozwojowi raka po menopauzie, zwiększenie Omega 3 minimalizuje owo ryzyko.  Wskazane jest ograniczenie żywności przetworzonej takiej jak  chleby, ciasta, ciastka, desery, margaryny. Także migdałów i orzechów ze względu na wysokie zawartości omega 6. Zwiększyć należy podaż omega 3 , które największe źródła ma w olejach rybnych. Dobrym jego źródłem są tran, olej z łososia, z dorsza, tuńczyka a także z najlepszą bioaktywnością z kryla antarktycznego.