Emily Wilcock
Autor i ekspert2 lat Ago
![Emily Wilcock Wyświetl profil Emily Wilcock](https://static.thcdn.com/images/v2/app/uploads/2024/05/IMG_0070-Edit_1717140191-150x150.jpg?width=200)
Nie jest tajemnicą, że uzyskanie wystarczającej ilości białka jest niezbędne, jeśli chcesz budować mięśnie. Nie ma na to innych sposobów. Ale nawet jeśli nie próbujesz budować mięśni, Twoje ciało nadal potrzebuje białka. Potrzebne jest do wytwarzania hormonów i jest niezbędne do funkcjonowania układu odpornościowego i zdrowia kości.Jest królem żywienia na kanale youtube Myprotein. Znasz go i mamy nadzieję, że go uwielbiasz, to Richie Kirwan, dietetyk i doktorant. W tym tygodniu jest tutaj, aby omówić różnice pomiędzy serwatką, a białkami roślinnymi.
Synteza białek mięśniowych
Po prostu nie ma innego sposobu na rozpoczęcie filmu o białkach, niż rozmowa o syntezie białek mięśniowych inaczej MPS. MPS wykorzystuje aminokwasy z białek, które jesz i pijesz, do tworzenia nowego białka do wzrostu i naprawy tkanki mięśniowej.MPS można stymulować na dwa sposoby:- Ćwiczenia
- Jedzenie białka
Dlaczego różne rodzaje białka mają różne działanie?
Aminokwasy
Białka z różnych źródeł żywieniowych składają się z aminokwasów. Każde z tych białek składa się różnych aminokwasów i to jest główna różnica między białkami wegańskimi i mlecznymi.Białko z mięsa, jajek i nabiału zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do stymulacji MPS, podczas gdy białka roślinne mają niższy poziom niektórych aminokwasów. Ten brak niektórych jest powodem dlaczego pewne białka roślinne nie stymulują MPS tak jak większość białek zwierzęcych.Białka roślinne mają zazwyczaj niższą zawartość:- Metioniny
- Lizyny
- Leucyny
Strawność
Białka roślinne pochodzą z roślin. Oczywista oczywistość.Być może pamiętasz ze szkolnej lekcji biologii, że struktury roślinne składają się z celulozy i innych rodzajów włókien roślinnych, które szczególnie się rozpadają. Zawierają również pewne składniki antyodżywcze. Substancje te mogą zmniejszać wchłanianie witamin i minerałów, utrudniając organizmowi trawienie białek roślinnych w porównaniu z białkami zwierzęcymi.Aby umieścić to w kontekście, wchłania się 85-95% białka z jaj lub kurczaka, podczas gdy wchłaniane jest tylko 50-75% białka z całkowicie roślinnych źródeł.Ale nie wszystko stracone - kiedy białko pochodzenia roślinnego jest wyabstrahowane i oczyszczone w celu wytworzenia izolatu białka roślinnego, wchłanialność białka wzrasta do tego samego poziomu co białko zwierzęce. Przetwarzanie to może poprawić wartość odżywczą roślinnych odżywek białkowych.Serwatka jest naturalnie bardzo łatwo i szybko trawiona. W związku z tym więcej się wchłania i jest wykorzystywana do stymulacji MPS w Twoich mięśniach.Jak dobre są wegańskie mieszanki białek?
![serwatka czy białko roślinne](https://static.thcdn.com/images/v2/app/uploads/sites/51/2022/04/275755063_696988567984186_5653436075453785777_n_1650405150.jpg?width=700)
łącznie 1,6g-2 g na kg dziennie, co mieści się w aktualnych wytycznych dotyczących budowania mięśni. Jest to możliwe w przypadku wegańskich koktajli białkowych, ale trudno jest uzyskać tak dużo białka z całkowicie źródeł roślinnych, ponieważ wchłanianie białka nie jest tak dobre. Jeżeli spróbujesz uzyskać pełne białko roślinne z pełnowartościowych pokarmów, możesz potrzebować nawet więcej, niż tutaj zalecam, co jest możliwe, ale nie jest łatwe.Innymi słowy, Richi nie mówi Ci jak masz żyć, ale odżywki białkowe mogą być dobrym pomysłem dla wegan próbujących zwiększyć masę mięśniową.
Które białko jest lepszej jakości?
Łatwo. Białko serwatkowe jest bez wątpienia białkiem lepszej jakości. Jest bogatsze w niezbędne aminokwasy, zwłaszcza w leucynę, która jest szczególnie ważna dla MPS. Jest również bardzo łatwe do strawienia i wchłonięcia.Dlaczego warto wybrać białko roślinne?
Jako osoba jedząca mięso możesz zastanawiać się dlaczego u licha ktoś miałby wybierać białka roślinne, skoro serwatka robi to samo, a potrzebujesz jej mniej i jest wyższej jakości. Cóż, jest kilka powodów. Po pierwsze, serwatka lub produkty mleczne mogą się z Tobą nie zgadzać - co jest bardziej powszechne niż mogłoby się wydawać. Jest też czynnik środowiskowy. Białka wegańskie zużywają mniej ziemi, mniej wody i mniej energii w porównaniu do produkcji białka zwierzęcego. Tak więc pozyskiwanie białka bezpośrednio z roślin jest bardziej efektywne dla środowiska. Są też powody etyczne - możesz zdecydować się nie jeść produktów zwierzęcych, a wtedy serwatka nie jest dla Ciebie.Serwatka Vs. Białko Roślinne - Podsumowanie
Wybór należy do Ciebie. Jeśli zdecydowałeś się na wegański styl życia, to wegańskie odżywki białkowe są niezawodnym sposobem na upewnienie się, że nie tylko osiągasz swoje cele białkowe, ale także, że dostarczasz wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów - co inaczej mogłoby być wyzwaniem.![](https://blogscdn.thehut.net/app/uploads/sites/51/2022/04/Calories-on-menus-HERO-min_1649752873_1650316889.jpg)
Odżywianie
Oznaczanie Kalorii doprowadzi Do Zmian?
Chociaż oznaczanie kalorii w menu ma na celu rozwiązanie rosnącego problemu otyłości w Wielkiej Brytanii, ostatecznie jest to... Dowiedz się więcej.
2 lat AgoPrzez Myprotein Polska
![](https://blogscdn.thehut.net/app/uploads/sites/51/2022/04/creatine-for-women-hero-min_1648718974_1649624879.jpg)
Suplementy
Kreatyna Nie Służy Tylko do Budowania Masy
Katie Brown, wraca z kolejnym odcinkiem Nutritionist Explains. Tym razem omawia nie tylko ogólne korzyści, ale konkretnie to, co kreatyna daje kobietom.
2 lat AgoPrzez Emily Wilcock
Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.
Emily Wilcock
Autor i ekspert
![Emily Wilcock Wyświetl profil Emily Wilcock](https://static.thcdn.com/images/v2/app/uploads/2024/05/IMG_0070-Edit_1717140191-150x150.jpg?width=200)
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing.
With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research.
Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body.
Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested.
If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.