Zapach świeżo upieczonych pierniczków jest nie do przebicia
Podaruj sobie (i komukolwiek innemu kto ma szczęście mieszkać z tobą) te przepyszne piernikowe ludziki z przepisu od @healthy_floflo. Ich przygotowanie zajmuje niecałe pół godziny i wymaga tylko sześciu prostych składników, które wszystkie są przyjazne dla wegan.
To idealna świąteczna przekąska do zimnych porannych przerw na kawę lub podczas delektowania się gorącą czekoladą na sofie oglądając ulubiony świąteczny film. Słodzone naturalnie syropem klonowym i mnóstwem aromatycznych przypraw, nie zawierają masła ani rafinowanego cukru, co czyni je idealną zdrową alternatywą dla zwykłych pierniczków kupowanych w sklepie.
Ostrzegam jednak, że jedna blaszka nie wystarczy na zbyt długo
Na 15 sztuk
Składniki
- 120 g mÄ…ki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
- Szczypta soli
- 60 g syropu klonowego
- 60 g 100% oleju kokosowego
- Opcjonalna dekoracja: pisak cukierniczy Â
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Â
- Dodaj wszystkie składniki do miski i mieszaj, aż utworzysz kulkę ciasta
- Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka do ciasta na czystym blacie lub prosto na papierze do pieczenia i w razie potrzeby lekko posyp mąką. Staraj się zrobić arkusz ciasta o grubości około 0,5 cm.
- Użyj foremki do ciastek, aby wyciąć swoje piernikowe ludziki – powinieneÅ› uzyskać okoÅ‚o 15 z ciasta. Wyłóż je na blaszce do pieczenie i piecz przez 8-10 minut.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygniÄ™cia, a nastÄ™pnie dodaj cukier puder, jeżeli chcesz je udekorować. Delektuj siÄ™ nimi natychmiast – Flo zaleca podawanie wraz z gorÄ…cÄ… czekoladÄ…, aby uzyskać najlepszÄ… ucztÄ™ – lub trzymaj do 3 dni w hermetycznym pojemniku.