Suplementy

Witaminy z Grupy B – 8 Korzyści Zdrowotnych

Podczas gdy często skupiamy się na makroskładnikach, aby osiągnąć cele na siłowni, nie można ignorować mikroelementów, takich jak witaminy. Witaminy mają kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia i kondycji, oraz stanowią ważną część zapobiegania problemom zdrowotnym. Witaminy z grupy B to grupa witamin rozpuszczalnych w wodzie i występują one w wielu produktach roślinnych, np. produktach pełnoziarnistych, owocach, warzywach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego jak mięso i produkty mleczne. 

Niedobory witamin z grupy B mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, od chorób skóry po zmęczenie i problemy z pamięcią.1 Czytaj dalej, aby upewnić się, że otrzymujesz wszelkie korzyści z witamin z grupy B w Twojej diecie.

Przeskocz do:

witaminy z grupy b w owocach

Korzyści zdrowotne witamin z grupy B

Każda witamina z grupy B niesie inne korzyści dla organizmu…

1. B1 (Tiamina)

Niezbędna do wzrostu, rozwoju i funkcji komórek naszego organizmu.2

2. B2 (Ryboflawina)

Odgrywa kluczową rolę w wykorzystywaniu spożywanej przez nas żywności do wytwarzania energii oraz wzrostu i funkcjonowania komórek.3

3. B3 (Niacyna)

Odgrywa rolę z przekształcaniu żywności w energię, a także wspomaga trawienie, kondycję skóry i funkcjonowanie komórek nerwowych.4

4. B5 (Kwas Pantotenowy)

Pomaga w zamianie spożywanej żywności na energię – ma kluczowe znaczenie w wytwarzaniu i rozkładaniu tłuszczów.5

5. B6 (Pirydoksyna)

Wykorzystywana do wielu funkcji metabolicznych, wpływa na odpornośc i odgrywa rolę w rozwoju mózgu.6

6. B7 (Biotyna)

Odgrywa rolę w metabolizmie wszystkich trzech makroskładników (białka, węglowodanów i tłuszczu).7

7. B9 (Kwas foliowy)

Ma kluczowe znaczenie dla podziału komórek i tworzeniu DNA, co czyni ją szczególnie ważne w diecie u kobiet w ciąży.8

8. B12 (Kobalamina)

Podobna w działaniu do innych witamin z grupy B (rozwój czerwonych krwinek, funkcjonowanie mózgu, tworzenie DNA), ale występuje naturalnie tylko w źródłach zwierzęcych.9

Dawki witamin z grupy B

Poniższe zalecane dawki pochodzą z Urzędu ds. Suplementów Diety (Office of Dietary Supplements).  

  • B1 – Tiamina : 1.1-1.2 mg dziennie2
  • B2 – Ryboflawina: 1.1-1.3 mg dziennie (osoby, które unikają nabiału lub są weganami/wegetarianami mogą potrzebować więcej)3
  • B3 – Niacyna: 14-16 mg dziennie14
  • B5 – Kwas pantotenowy: 5 mg dziennie5 
  • B6 – Pirydoksyna: 1.2 – 1.3 mg dziennie (powyżej 50 roku życia zwiększona 1.5-1.7mg)6
  • B7 – Biotyna: 30 mcg biotyny dziennie7
  • B9 – Kwas foliowy: dorośli 400 mg dziennie, kobiety w ciąży 600 mg dziennie, ale nie więcej niż 1000 mg8
  • B12 – Kobalamina: 2.4 mg dziennie9

Oznaki niedoboru witaminy B

Oznaki niedoboru witaminy B mogą obejmować między innymi:

  • Wysypki skórne lub przebarwienia1
  • Suchość, pękanie, owrzodzenie, obrzęk tkanek warg i ust1
  • Osłabienie, zawroty głowy, dezorientacja, brak energii11
  • Drażliwość, brak koncentracji11
  • Nudności, skurcze, biegunka, zaparcia1
  • Utrata czucia w dłoniach lub stopach, utrata mięśni2

*W przypadku wystąpienia któregokolwiek z tych objawów należy zawsze skontaktować się z lekarzem.*

Pokarmy zawierające witaminy z grupy B

Ponieważ istnieje wiele witamin z grupy B, wiele produktów spożywczych jest bogatych w witaminy z grupy B. Są tak ważne dla zdrowia, że niektóre produkty spożywcze (np. płatki zbożowe i przetworzone ziarna) są nawet wzbogacone niektórymi z nich, aby zapobiegać problemom zdrowotnym u całej populacji. Zbilansowana dieta powinna dostarczać większość dziennych ilości witamin z grupy B, których potrzebuje Twój organizm.

  • Mięso
  • Ryby
  • Drób 
  • Nabiał 
  • Zielone warzywa liściaste
  • Produkty pełnoziarniste
  • Jajka
  • Rośliny strączkowe 
  • Ziarna
  • Jagody  

Zapamiętaj

Ponieważ witaminy z grupy B są dostępne w wielu źródłach żywności, możemy przyjąć, że każdego dnia spożywamy ich wystarczającą ilość. jednak potencjalny wpływ na zdrowie niedoboru witamin z grupy B może powodować szereg problemów zdrowotnych. Skupienie się na włączeniu do diety różnorodnych zdrowych produktów spożywczych może pomóc we wspieraniu odpowiedniego spożycia tych ważnych witamin.

Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.

Czy Sterole Roślinne Obniżają Poziom Cholesterolu?

Odżywianie

Czy Sterole Roślinne Obniżają Poziom Cholesterolu?

Sterole roślinne to fascynujący związek występujących w roślinach, który odgrywa niesamowitą rolę w redukcji “złego cholesterolu”, czyli LDL.

2021-09-07 16:22:18Autor Claire Muszalski

5 Suplementów, Które Wzmocnią Twój Układ Odpornościowy 

Suplementy

5 Suplementów, Które Wzmocnią Twój Układ Odpornościowy 

Mocny układ odpornościowy może mieć ogromne znaczenie, jeśli chodzi o umiejętność radzenia sobie z codziennymi aktywnościami. Dowiedz się jak go wzmocnić.

2020-03-24 00:36:14Autor Myprotein Polska

 

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.


  1. Fitzpatrick, T. B., Basset, G. J., Borel, P., Carrari, F., DellaPenna, D., Fraser, P. D., … & Fernie, A. R. (2012). Vitamin deficiencies in humans: can plant science help?. The Plant Cell24(2), 395-414. 
  2. Office of Dietary Supplements. (2016, April 13). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Thiamin. 
  3. Office of Dietary Supplements. (2016, February 17). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Riboflavin. 
  4. US National Library of Medicine. (2018, June 20). MedlinePlus Medical Encyclopedia – Niacin. 
  5. Office of Dietary Supplements. (2018, June 12). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Pantothenic Acid. 
  6. Office of Dietary Supplements. (2016, February 17). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B6. 
  7. Office of Dietary Supplementes. (2017, December 8). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Biotin. 
  8. Office of Dietary Supplements. (2018, December 7). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Folate. 
  9. Office of Dietary Supplements. (2011, June 24). National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – Vitamin B12. 
  10. US National Library of Medicine. (2015, April 2). Health Topics: B Vitamins. 
  11. US National Library of Medicine. (2016, July 29). Health Topics: Anemia. 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Certyfikowany Dietetyk

Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.

Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.

Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.

Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!