Z takim Å›niadaniem o wiele Å‚atwiej zmierzyć siÄ™ z ponurym porankiem.Â
Ta zapiekana szarlotka od Nail Kirkland to przepyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Ciepła, słodka i naładowana białkiem, będziesz delektować się każdą łyżeczką i będziesz syty, aż do następnego posiłku.
Ten przepis wystarcza na 4 porcje i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, więc zawsze możesz przygotować owsianą bazę i piec świeżą szarlotkę każdego ranka, aby zminimalizować potrzebę przygotowania (i zmaksymalizować czas spędzany w łóżku).
Porcje 4Â
Składniki
- 4 jabłka kulinarne (Granny Smith)
- Odrobina wody
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 miarki Impact Whey Protein (Wanilia)
- Szczypta soli
- 300 ml mleka
- Szczypta brÄ…zowego cukru (do posypania)
- Szczypta cynamonu (do posypania)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C/360°F.Â
- Najpierw obierz jabÅ‚ka, wydrąż je i pokrój na maÅ‚e kawaÅ‚ki – odłóż na bok 12 cienkich plasterków na później.
- KawaÅ‚ki jabÅ‚ka przełóż do rondelka, dodaj wodÄ™, syrop klonowy, cynamon i gotuj na maÅ‚ym ogniu przez 10-15 minut, aż ilość pÅ‚ynów siÄ™ zmniejszy, a jabÅ‚ka bÄ™dÄ… miÄ™kkie.Â
- W międzyczasie w dużej misce wymieszaj płatki owsiane, białko waniliowe, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko.
- Po ugotowaniu jabłek podziel je pomiędzy 4 kokilki nadające się do zapiekania w piekarniku, a następnie obłóż mieszanką owsianą. Na wierzch każdej połóż trzy plasterki jabłka, a następnie posyp brązowym cukrem i szczyptą cynamonu.
- Jeżeli pieczesz wszystko od razu, umieść kokilki na blaszce do pieczenia i piecz przez 10-12 minut. Alternatywnie możesz przygotować poszczególne porcje i piec osobno, aby byÅ‚y Å›wieże każdego ranka – wystarczy je przykryć i przechowywać w lodówce do 3 dni.