
Składniki
- 2 filety z łososia (bez skóry)
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu z ostryg
- 2 łyżki sosu chilli
- 100g ryżu basmati
- 100g brokułów
- Szczypiorek (posiekany)
- Nasiona sezamu
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj marynatę, łącząc w misce świeży imbir, czosnek, sos sojowy, sos z ostryg i słodki sos chilli.
- Włóż filety z łososia do marynaty i obracaj je w kółko, aby całkowicie się pokryły. Następnie przykryj miskę z łososiem w środku i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Jeśli nie masz na to czasu, możesz pominąć ten krok, ale pamiętaj, że dodatkowy smak będzie wart poświęcenia dodatkowych 30 minut.
- Kiedy czekasz na zamarynowanie łososia, rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Po zamarynowaniu ułóż filety z łososia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oblej je nadmiarem marynaty
- Grilluj przez 7-10 minut, aż wierzch łososia będzie zeszklony i skarmelizowany.
- Wyjmij i podawaj od razu z ryżem i brokułami gotowanymi na parze. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Honey Popcorn Chicken
Ten przepis na miodowego chrupiącego kurczaka a’la Popcorn trzeba wykrzyczeć. Sa...

Clear Vegan Protein — Sprawdź Nasz Nowy Soczysty Napój
Jeśli wolisz owocowy, orzeźwiający napój zamiast klasycznego kremowego koktajlu,...
Informacje Odżywcze - Łosoś ze słodkim chilli
Wartości w porcji
Kalorie | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
483 | 54g | 29,5g | 16g |

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.