Przejdź do głównej zawartości
Ambasadorzy

5 Przepysznych przepisów od Mike Thurston

5 Przepysznych przepisów od Mike Thurston
Emily Wilcock
Autor i ekspert2 lat Ago
Wyświetl profil Emily Wilcock
Przygotowywanie posiłków to temat, który nigdy się nie nudzi. Jest tak wiele sposobów, aby zrobić niskobudżetowy, wysokobiałkowy, niskowęglowodany, niskotłuszczowy lub nabijający posiłek. W tym przypadku dla utraty tkanki tłuszczowej i utrzymania mięśni. Oznacza to, że istnieje jeden kluczowy składnik, który musi zawierać: białko.

Mike Thurston udał się do swojej kuchni, aby rozpętać kulinarną burzę. Przygotował pięć przepisów na posiłki, które mają wspomóc utratę tkanki tłuszczowej i budowanie mięśni. I to nie tylko zwykły kurczak i ryż. Mike miesza swoje źródła białka, wybierając indyka, krewetki i dorsza. Przepysznie.

Pikantny kurczak z ananasem

Ananas na czymkolwiek jest zwykle dla nas nie do przyjęcia, ale zrobimy wyjątek dla tego pikantnego kurczaka z ananasem. Na pewno pasuje do naszego repertuaru przygotowywania posiłków. Czas przygotowania: 30 minPorcje 4 

Składniki

Marynata

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z ananasa (z puszki)
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 2 ząbki czosnku (zmielone)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego) 

Kurczak

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 białej cebuli (w plasterkach)
  • 1 świeże chilli (w plasterkach)
  • 1 puszka kawałków ananasa (odsączonego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka szczypiorku (posiekanego)

Sposób przygotowania

  1. Odcedź ananasy z puszki i zachowaj sok. Połącz sos sojowy, sok z ananasa, sos chilli, czosnek i imbir.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do marynaty. Dobrze przykryj i wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i chilli i smaż przez 1-2 minuty. 
  4. Dodaj marynowanego kurczaka. Zwiększ ogień i smaż przez 10-15 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony.
  5. Na koniec dodaj ananasa i sól i smaż przez 3-5 minuty. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. 

Makro

Kalorie 324
Całkowita Zawartość Tłuszczu 10g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 29g
Białko 31g

Miska ryżu z indykiem teriyaki

Indyk jest często najmniej ulubionym źródłem białka dla wielu ludzi. Po co jeść indyka, skoro można po prostu zjeść kurczaka? Cóż, ten przepis powinien dać temu spokój. Różnorodność jest królem, a ta marynata teriyaki jest wśród najlepszych, więc jest to win-win. Czas przygotowania: 30 minPorcje 4

Składniki

Sos Teriyaki

  • 120 ml sosu sojowego
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki słodzika do wyboru (Ja wykorzystałem Syrop Bez Cukru Myprotein)
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczki mielonego imbiru

Indyk

  • 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 500 g drobno pokrojonej piersi z indyka
  • 1 szklanka drobno posiekanych brokułów
  • 2 duże obrane i starte marchewki
  • 2 zielone cebule pokrojone w kostkę, do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj sos sojowy, ocet jabłkowy, słodzik i imbir w misce, aby przygotować marynatę. 
  2. Pokrój pierś z indyka i dodaj do marynaty. Pozostaw na 20 minut. 
  3. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż stanie się miękka.
  4. Następnie dodaj marynowanego indyka i smaż, aż będzie całkowicie przyrumieniony. 
  5. Ugotuj marchew i posiekane brokuły, aż będą miękkie, a następnie połącz wszystko razem.
  6. Nałóż mięso na ryż lub makaron i udekoruj szczypiorkiem. 

Makro

Kalorie 380
Całkowita Zawartość Tłuszczu 5g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 56g
Białko 27g

Fajitas z krewetkami

Wymieszaj Fajitas ze wspaniałym, ale często pomijanym źródłem białka: krewetkami. Są pyszne, pełne białka i łatwe do przyrządzenia. Wszystko czego potrzebujesz to 30 minut wolnego czasu na przygotowanie - muzyka dla naszych uszu po długim dniu w biurze lub ciężkim treningu na siłowni.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 4

Składniki

  • 3 papryki, pokrojone w plastry
  • 1 cebula, pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g świeżych krewetek, obranych i wypreparowanych
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy do wyboru
  • salsa, awokado i kolendra, do podania

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 220C. Paprykę i cebulę wymieszaj z solą, pieprzem i oliwą z oliwek, wyłóż blachę do pieczenia i smaż przez 10-12 minut. 
  2. Podczas gotowania cebuli i papryki wrzuć krewetki z czosnkiem i oliwą z oliwek i wybranymi przyprawami. 
  3. Wyjmij cebulę i paprykę z piekarnika, przesuń je na jedną stronę blaczki. Dodaj krewetki na drugą stronę i wrzuć ponownie do piekarnika. Piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy krewetki będą gotowe.
  4. Podawaj w ciepłych tortillach z salsą, awokado i kolendrą na wierzchu.   

Makro

Kalorie 397
Całkowita Zawartość Tłuszczu 17g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 42g
Białko 36g

Sałatka z kurczakiem po tajsku z masłem orzechowym

Orzechowe niebo. Zarejestruj sobie. Normalnie nie jestem fanką sałatek, ale dla tej wariuję. Tak dużo się dzieje, sos, dressing, zarówno słodki jak i kwaśny. Nie łatwo się temu oprzeć. Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • 1 szklanka pokrojonej czerwonej papryki
  • 1 szklanka grubo posiekanego groszku
  • 1 główka sałaty rzymskiej, posiekana
  • Siekane migdały
  • Posiekana kolendra i szczypiorek

Sos

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu

Dressing

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej patelnię i dodaj niewielką ilość oleju. Gdy olej będzie rozgrzany dodaj kurczaka.
  2. Usmaż kurczaka na złoty kolor i dodaj sos. Wymieszaj, aż zostanie cały nim pokryty i podsmażaj przez kolejne 1-2 minuty i zdejmij z ognia. 
  3. Dodaj warzywa do miski i dodaj usmażonego kurczaka, sól i pieprz.
  4. Następnie dodaj swój dressing i wymieszaj, aby połączyć.
  5. Udekoruj migdałami i delektuj się.

Makro

Kalorie 346
Całkowita Zawartość Tłuszczu 19g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 15g
Białko 30g

Śródziemnomorskie Pieczony Dorsz

Nie ma to jak smak ulubionego dania prostu z Twojej kuchni. Dorsz, pomidory i czosnek - brzmi jak przepis na sukces. Nie idź, biegnij do kuchni, aby to przygotować. A co najważniejsze, ten przepis jest łatwy do wykonania.Czas przygotowania: 30 minutPorcje 4

Składnik

  • 600 g filetu z dorsza
  • 1 mała czerwona cebula lub duża szalotka, pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • 450 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół. 
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki przypraw do wyboru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 200C.
  2. Lekko nasmaruj prostokątne naczynie do pieczenia, wystarczająco duże, aby wygodnie pomieścić dorsza i pomidory. Następnie umieść w nim rybę. 
  3. Wokół ryby wsyp cebulę, pomidory, oliwki i wmasuj w rybę czosnek.
  4. Składniki w naczyniu skrop oliwą z oliwek.
  5. Posyp przyprawami, solą i pieprzem.
  6. Piecz przez 15-20 minut lub do upieczenia pomidorów i ryby. 

Makro

Kalorie 319
Całkowita Zawartość Tłuszczu 17g
Całkowita Zawartość Węglowodanów 15g
Białko 32g

Podsumowanie

Jeśli znalazłeś coś dla siebie, niech to będzie inspiracja do wymieszania źródeł białka. Nie wystarczy jeść kurczaka, aby zaspokoić spożycie białka, świat stoi otworem.
Przepisy

Wysokobiałkowa Kanapka Lodowa

Wysokobiałkowa kanapka lodowa, to dla nas powrót do dzieciństwa. Sprawdź nasz uwielbiany i prosty przepis na ten smakołyk.

Przepisy

Sałatka Makaronowa Cezar z Kurczakiem

Sałatka makaronowa cezar z kurczakiem to danie, którym zaimponujesz gościom i sobie samemu. Jes to to lekka opcja na obiad, która Cię nasyci na długo.

Emily Wilcock
Autor i ekspert
Wyświetl profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein